Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Sekulární Dánové budou moci mít civilní svatbu v bývalém kostele

Archiv zpráv / vlu / ČTK / 26. prosince 2012 1:00

Kodaň - Dánské páry, které by měly rády svatbu v kostele, ale bez náboženských "příkras", si už brzy budou moci říct své ano v bývalém evangelicko-luteránském kostele při civilním obřadu. Informovala o tom agentura AFP.

"Běžné civilní obřady trvají asi šest minut a je to. To není moc romantické," řekl AFP Erik Frodelund, hrdý majitel bývalého kostela v malé ostrovní vesničce Lohals. "Tady budou moci mít ceremonii se všemi prožitky kostela, ale bez náboženského obsahu, a s hudbou, v zásadě jakoukoli budou chtít," dodal. Kostel koupil před rokem od evangelicko-luteránské kongregace a zůstala v něm socha Ježíše Krista, původní oltář, kříže, kostelní lavice a svícny. Smlouva o prodeji nicméně zakazuje využívání budovy k náboženským účelům.

"Když kongregace chtěla budovu prodat, místní stavitel ji chtěl předělat na byty. Ale to by byla ostuda, protože tohle je speciální budova pro naši osadu," dodal Frodelund. Podle něj přitom nebude žádný problém pořádat světské svatby na místě, které vypadá jako normální kostel.

"Socha je socha, ať stojí v kostele nebo venku na náměstí. Jen se podívejte na Řím. Tohle jsou jednoduše symboly našeho dánského dědictví," uvedl Frodelund, který chce první svatbu uspořádat v březnu příštího roku. "Říkám tomu kulturní kostel. Lidé se mohou rozhodnout, jak přesně chtějí, aby jejich svatební obřad vypadal, mohou si tu do systému připojit vlastní iPhone, aby jim zahrál vybranou hudbu, mohou pít šampaňské - v zásadě cokoli, co chtějí," dodal. "I kdyby se chtěli nechat oddat v neoprenu a ploutvích, protože se seznámili při potápění na dovolené - žádný problém."

Kostel stojí na ostrově Langeland, kde žije celkem asi 13.000 obyvatel. Kostel proto rozhodně nebude sloužit jen místním. "Už teď na Langeland jezdí hodně Němců, aby se tu nechali oddat," řekl Frodelund. "Věřím, že tohle přitáhne ještě víc lidí z Německa, zbytku Dánska i z dalších míst," dodal.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články


Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)