Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Držovice představily svůj nový betlém, skládali se na něj lidé

Archiv zpráv / vlu / ČTK / 26. prosince 2012 1:00

Držovice (Prostějovsko) - Obyvatelé Držovic u Prostějova se dočkali svého vlastního obecního betlému. Zdejší lidé se na něj skládali během roku, zaplatit ho pomohla také obec a zdejší farnost. Betlém v plné kráse dnes představila obec v místní kapli. V expozici jej doprovázejí také betlémy zapůjčené od zdejších obyvatel.

"Lidé se na betlém skládali přes půl roku. Vyšel na 99.999 korun, celkem 50.000 korun dala obec, zbytek dali lidé, firmy i farnost. Dosud jsme betlém neměli, je historicky první," řekla dnes ČTK starostka obce Blanka Kolečkářová. Podotkla, že obec pro něj našla místo v obecní kapli.

Snaha mít vlastní betlém souvisí i s osamostatněním obce, která se před šesti lety odtrhla od Prostějova. "Spoustu věcí děláme tak, abychom měli něco svého. Když se kaple opravila a žije to tady, tak si betlém zasloužila. Tím, že se na jeho stvoření podílelo více lidí, mají k němu obyvatelé i jiný vztah, než kdyby to obec koupila," doplnila starostka.

Betlém vyřezával místní mladý řezbář Martin Přikryl, absolvent umělecké řezbářské školy z Tovačova. "Betlém má 12 figur, jsou mezi nimi i zvířata. Největší figura má 72 centimetrů, na betlému jsem pracoval zhruba 2,5 měsíce," řekl ČTK řezbář. Byl to jeho druhý betlém v pořadí, tento byl však mnohem propracovanější. "Každá postava má svůj vlastní postoj a roli v betlému, daleko více jsem řešil i historické prameny. Zjišťoval jsem například, co kdo opravdu nesl, který král má vypadat nejstarší a který nejmladší," doplnil Přikryl.

Betlém bude společně s ostatními betlémy ze sbírek zdejších obyvatel vystaven v držovické kapli také ve čtvrtek.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články


Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 55)