Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

S novým rokem začne být účinný zákon o církevních restitucích

Archiv zpráv / vlu / ČTK / 28. prosince 2012 1:00

Praha - S novým rokem začne být účinný zákon o majetkovém vyrovnání státu s církvemi, na který církve a náboženské společnosti čekaly přes dvacet let. Zákonem vláda reaguje na komunistické křivdy. Norma též počítá s tím, že stát přestane postupně financovat platy duchovních.

Úřady se připravují na to, že od 1. ledna začnou církve žádat o navracení polností nebo lesů. Čeká se, že dostanou zpět až polovinu nemovitostí za zhruba 75 miliard korun; jde hlavně o lesy a pozemky. Na uplatnění svých nároků budou mít jeden rok. Za majetek, který podle zákona vydat nepůjde, dostanou církve finanční kompenzace ve výši 59 miliard korun, a to ve 30 ročních splátkách. K této sumě by se připočítávala inflace. První splátku by měly církve dostat nejpozději koncem příštího roku.

Podle zákona se též začne měnit financování církví, které je dosud na bedrech státu. Nyní stát dává církvím přibližně 1,4 miliardy ročně. Během 17 let přestane postupně mzdy duchovních platit; první tři roky bude částka stejná, pak se začne každoročně snižovat o pět procent. Po skončení přechodného období se pak už církve budou muset spolehnout samy na sebe a nastane odluka církví od státu.

Na zákon, který je výsledkem dohody státu a 17 církví, čekají netrpělivě některé radnice. Začne totiž být možné nakládat i s pozemky, které byly dosud blokovány, čímž nebylo možné realizovat část projektů ke zvelebování obcí a měst.

Předpokládá se, že celkově by mohlo být vráceno až 48.000 hektarů pozemků a také 150.000 hektarů lesů. Církve budou muset svoje nároky doložit. Největším příjemcem vraceného majetku bude římskokatolická církev. Podle kardinála a předsedy České biskupské konference Dominika Duky získají 20 procent nekatolické církve a Federace židovských obcí, dalších 20 procent připadne klášterům, jež se podílejí na životě církve nejen v pastorační činnosti, a 60 procent římskokatolickým diecézím.

Církve slibovaly, že po přijetí zákona už nebudou na stát vznášet žádné další majetkové nároky. O církevní narovnání se snažily i předchozí vlády, nakonec se to ve Sněmovně podařilo až současnému koaličnímu kabinetu Petra Nečase (ODS). Restituce mají ovšem mnoho kritiků, kteří přijatému řešení vytýkají finanční náročnost.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) uvedl, že restituce zvýší schodek už letošního státního rozpočtu. Deficit bude podle něho asi pět procent místo očekávaných 3,5 procenta hrubého domácího produktu. Proti restitucím se stavěl i prezident Václav Klaus, nakonec ale ustoupil a dal svoji nelibost najevo jen tím, že zákon nechal bez podpisu, Sněmovně ho ale nevrátil. Tím umožnil jeho přijetí. V minulosti už církve dostaly zpět některé budovy na základě výčtových zákonů.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články


Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 79)