Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Podle celosvětové ankety je nejvíce věřících na světě v Ghaně, Česko třetí mezi "ateisty"

Archiv zpráv / vlu / ČTK / 28. prosince 2012 1:00

Hamburk/Vídeň - Česká republika se zařadila na třetí místo mezi "ateistickými státy" za Čínu a Japonsko. Naopak největší podíl věřících na národní populaci vykazuje západoafrická Ghana, kde se za zbožné označilo 96 procent obyvatelstva. Vyplynulo to z výsledků celosvětové ankety, o nichž dnes informovala rakouská agentura Kathpress s odvoláním na lednové vydání hamburského magazínu Geo.

Největší podíl osob, které se označily za vyslovené ateisty, má Čína se 47 procenty, následována Japonskem s 31 procenty, Českou republikou se 30 a Francií s 29 procenty. V Rakousku se za přesvědčené ateisty prohlásilo deset procent respondentů příslušného průzkumu, kterého se zúčastnilo přes 50.000 lidí z 57 zemí.

Za věřící se v anketě prohlásilo 93 procent obyvatelstva Nigérie a 92 procent Arménie. Podíl věřících je podle výsledků ankety výrazně vyšší mezi hinduisty (82 procenta) a křesťany (81 procent), než mezi muslimy (74 procenta) a židy (38 procent).

Religionista Ivan Štampacha upozorňuje na některá úskalí výzkumu: "Anketa není vhodnou metodou zjišťování ukazatelů religiozity. V Číně a Japonsku lze těžko mluvit o ateismu, když tam nikdy nebyla dominantní teistická náboženství. Pečlivý výzkum by musel dobře definovat ateismus a otázka by se musela položit tak, aby respondentovi bylo jasné, co se ne něj chce. Popírá existenci Boha? Ale tu odmítají i stamilióny čínských buddhistů. Nebo se míní odmítnutí náboženství? Přitom různí reprezentanti buddhismu a taoismu prohlašují, že nejde o náboženství. Také je nepřiměřeně mluvit o "věřících". Většina významných náboženství světa tento víceméně jen křesťanský (spíše evangelikální) pojem nezná. Myslím, že spolehlivě údaje o lidech, kteří se hlásí k různým náboženstvím, poskytuje anglická Wikipedie. Tam zjistíme, že velké počty lidí, kteří se identifikuji s náboženstvími, jsou např. i v Polsku, Turecku a na Maltě."

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články


Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
19%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 42)