Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Šéf ruské pravoslavné církve vyzval Rusy k adopci sirotků

Ze světa / vlu / ČTK / 7. ledna 2013 17:23
Šéf ruské pravoslavné církve vyzval Rusy k adopci sirotků

Patriarcha Kirril
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Moskva - Šéf ruské pravoslavné církve Kirill dnes vyzval Rusy, aby adoptovali sirotky v zemi. Vyjádřil se podle agentury Reuters v projevu k Vánocům, které se v Rusku slaví dnes, v reakci na nedávné rozhodnutí Kremlu zakázat Američanům adoptovat ruské děti. 
    Moskevský patriarcha Kirill je jako prezident Vladimir Putin přesvědčen, že Rusko se o své bezprizorní děti postará samo. "Je velmi důležité pro náš národ adoptovat sirotky do svých rodin, a to s radostí a vděčností bohu, dávajíc jim nejen přístřeší a výchovu, ale i svou lásku," řekl Kirill. 
    Putin koncem prosince podepsal kontroverzní zákon, který předtím schválili zákonodárci a který počítá s protiamerickými sankcemi včetně zákazu adopcí ruských dětí Američany. Právní předpis je odvetou za americký zákon, který nově vystavuje sankcím všechny osoby, jež v Rusku potlačují lidská práva. 
    Mezi ochránci práv vzbudil nový ruský právní předpis odpor jako protiústavní, který připraví řadu ruských sirotků o možnost získat rodinu. Podle Dětského fondu OSN (UNICEF) žije v Rusku bez rodičovské péče asi 740.000 dětí. Někteří kritici Putinova rozhodnutí označili ruského prezidenta za krále Heroda. S tímto někdejším panovníkem je spojeno biblické vraždění neviňátek. 
    Ruští poslanci zdůvodňovali přijetí zákona několika případy, kdy ruské děti adoptované Američany byly ve Spojených státech vystaveny špatnému zacházení. Nový právní akt je nazýván také "zákonem Dimy Jakovleva" podle chlapce, který zemřel na přehřátí poté, co ho americký adoptivní otec nechal v uzavřeném autě. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
28%
 
Ne
20%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 39)