Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Pravoslavný svět dnes slaví Vánoce

Ze světa / vlu / ČTK / 7. ledna 2013 18:36
Pravoslavný svět dnes slaví Vánoce

Ilustrační foto: ikona „Narození Krista“ od Andreje Rubleva z roku 1405
Autor: Wikipedia.org

Moskva/Kyjev/Tbilisi/Bělehrad - V pravoslavném světě dnes vrcholí oslavy vánočních svátků, které tu vzhledem k posunu juliánského kalendáře připadají na 6. a 7. ledna. Nejmasovější účast na svátečních bohoslužbách zaznamenali v Ruské federaci, která je díky největšímu počtu věřících baštou světového pravoslaví. Vánoce dnes slaví i miliony lidí na Ukrajině a v Bělorusku, v balkánských zemích a na Kavkazu, ale i pravoslavní věřící v USA, Kanadě a Austrálii. 
    Ve 348 moskevských pravoslavných kostelech se v noci na dnešek hlavních svátečních bohoslužeb zúčastnilo téměř čtvrt milionu lidí. Na dodržování veřejného pořádku dohlíželo 7000 policistů a zesílené oddíly vojsk ministerstva vnitra. K žádným incidentům v hlavním městě podle agentury ITAR-TASS nedošlo, pokusy narušit církevní svátek jsou ale hlášeny z neklidného severního Kavkazu. 
    V Kabardsko-balkarské republice policisté zastřelili tři extremisty, kteří se ve městě Baksan pokusili uniknout před silniční hlídkou. V nákladním voze zničeném střelbou byly nalezeny zásoby zbraní, trhavin a munice, jichž chtěli ozbrojenci podle policie použít k útokům na účastníky pravoslavných bohoslužeb v Kabardě, Balkarii a sousedním Stavropolském kraji. Totožnost extremistů policie nezná, protože jejich těla při explozi vozidla napěchovaného výbušninami spálil oheň. 
    Krátké vánoční poselství dnes spoluobčanům zaslal prezident Ruska Vladimir Putin. Vánoce označil za svátek víry, naděje a lásky a ocenil podíl pravoslavné církve na náboženském dialogu s ostatními církvemi a na "pevné součinnosti se státem". 
    Vánoční svátky dnes slaví i miliony lidí na Ukrajině. Pozornost médií vyvolaly oslavy před železniční nemocnicí v Charkově, kde si odpykává sedmiletý trest vězení bývalá předsedkyně ukrajinské vlády a vůdkyně opozice Julija Tymošenková. Asi stovka jejích stoupenců se v noci na dnešek shromáždila před branami nemocnice a za zpěvu pravoslavných koled vytvořila živý obraz vánočních jeslí. Místní vedení strany Vlast, které Tymošenková předsedá, zásobilo podle agentury Ukrinform expremiérku tradičním vánočním pokrmem, pšeničnou kaší kuťjou s mákem a medem. 
    V Gruzii, kde se k pravoslaví hlásí 84 procenta obyvatel, přivítali Vánoce rozsvícenými svíčkami v oknech. Věřící pozdravil gruzínský patriarcha Ilja II., slavnostní bohoslužby v Tbilisi se zúčastnil prezident země Michail Saakašvili. Předseda gruzínské vlády Bidzina Ivanišvili, hlavní politický sok Saakašviliho, slavil Vánoce ve své rodné vsi Čorvil na západě Gruzie. 
    Vánoční svátky dnes slaví i v Srbsku, kde vánoční mši v největším chrámu země, bělehradském kostele sv. Sávy, sloužil patriarcha Irenej. Symbolem Vánoc je v Srbsku dubová větev, kterou je podle místních pověr nutné od kmene odseknout jednou ranou. V opačném případě bude v nadcházejícím roce celou rodinu pronásledovat neštěstí. O hlavní vánoční noci věřící dubovou větev spalují, což má symbolizovat vítězství dobra nad zlem. 
    Oslava pravoslavných Vánoc podle církevního kalendáře trvá až do 19. ledna, kdy věřící slaví křest Ježíše Krista.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 47)