Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Evropský soud se zastal britské křesťanky kvůli krucifixu

Ze světa / juml / Vlastní zpráva/Aktualizováno / 15. ledna 2013 6:00
Evropský soud se zastal britské křesťanky kvůli krucifixu

Nadia Eweida s křížkem na krku
Autor: www.koptisch.wordpress.com

Štrasburk - Evropský soud pro lidská práva dnes rozhodl ohledně stížnosti pracovnice společnosti British Airways, kterou firma propustila kvůli malému křížku na krku.

Podle rozhodnutí soudu ve Štrasburku mohou zaměstnanci na svém pracovišti nosit zjevně malé krucifixy. Výjimku ale tvoří zdravotní sestry a pečovatelky, kdy podle soudu hrozí nebezpečí poranění pacientů řetízkem. Informovalo o tom internetové vydání německého deníku FAZ.

Jak ChristNet.cz informoval již v roce 2006, zaměstnankyně britské letecké společnosti British Airways (BA) byla dočasně postavena mimo službu, protože odmítla sejmout z krku náhrdelník s křesťanským křížkem.

Pracovnice odbavení na letišti Heathrow Nadia Eweida, koptská křesťanka původem z Egypta, se poté, co byla poslána domů kvůli porušení kodexu oblékání BA, rozhodla aerolinie žalovat kvůli náboženské diskriminaci.

"Byla jsem donucena vzít si neplacené volno, protože jsem odmítla sejmout křížek z krku, nebo jej schovat pod vázanku," řekla tehdy Nadia Eweida deníku Daily Mail. "British Airways povolují muslimům nosit na hlavě šátek, sikhům turban a věřícím jiného vyznání náboženské roucho. Jen křesťanům je zakázáno vyjadřovat svou víru," ohradila se.

Ve Štrasburku ale neuspěla zdravotní sestra Shirley Chaplinová, která si rovněž musela křížek sundat. Podle soudců jí zaměstnavatel zakázal přívěsek nosit ze zdravotních a bezpečnostních důvodů, informovala ČTK.

Soud rovněž zamítl stížnosti matrikářky Lillian Ladeleové a manželského poradce Garyho McFarlaneho. Matrikářka se s odvoláním na svou křesťanskou víru odmítala podílet na uzavírání homosexuálních svazků. McFarlane přišel o místo kvůli tomu, že odmítl nabízet sexuální terapii homosexuálním párům.

 Britský premiér David Cameron podle ČTK v reakci na verdikt k případu pracovnice aerolinek na Twitteru uvedl, že je potěšen z toho, že soud potvrdil zásadu, která umožňuje nosit na pracovišti náboženské symboly. "Lidé by neměli být diskriminováni kvůli víře," napsal.

Rozhodnutí štrasburského soudu jsou závazná pro všech 47 států Rady Evropy. Proti verdiktu se není možno odvolat.

 

Připravujeme další podrobnosti.

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 79)