Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Kříž v polském Sejmu bude viset dál, dle soudu neporušuje práva

Ze světa / vlu / ČTK / 15. ledna 2013 17:49
Kříž v polském Sejmu bude viset dál, dle soudu neporušuje práva

Kalich na věži evangelického kostela
Autor: Jan Kirschner

Varšava - Varšavský soud odmítl žalobu poslanců Palikotova hnutí, třetí nejsilnější strany v Polsku, kteří chtějí sundat kříž v jednacím sále Sejmu, dolní komory parlamentu. Podle pondělního verdiktu soud sice připustil, že ateisté se zde mohou cítit "nepříjemně", odmítl ale to, že by tento křesťanský symbol porušoval práva jedince, napsala dnes agentura APA.

Strana Janusze Palikota bojuje za to, aby se ze silně katolického Polska stal světský stát. Hnutí již dříve uvedlo, že kříž v Sejmu porušuje polskou ústavu, s jeho odstraněním ale doposud neuspělo. Sedmero poslanců se na soud obrátilo s tím, že dřevěný kříž nad řečnickou tribunou porušuje jejich právo na náboženskou svobodu. Žádali proto jeho odstranění, nebo naopak doplnění o symboly dalších náboženství.

Proti rozsudku je možné se odvolat k soudu vyšší instance. Palikotovo hnutí již dříve oznámilo, že v případě nutnosti se obrátí k ústavnímu soudu nebo k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Kříž v Sejmu visí od roku 1997. Bez vědomí vedení dolní komory parlamentu ho tam pověsili dva konzervativní poslanci někdejší Volební akce Solidarita (AWS).

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 74)