Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Kalousek nabízí církvím dluhopisy, ty neprotestují

Domácí zpravodajství / juml / ČTK/Aktualizováno / 16. ledna 2013 6:00
Kalousek nabízí církvím dluhopisy, ty neprotestují

Miroslav Kalousek
Autor: Wikipedia.org / www.panthermedia.cz / Creative Commons

Praha - Církve jsou připravené jednat o návrhu vlády, aby finanční náhradu v rámci církevních restitucí úplně nebo částečně přijaly ve formě speciální emise státních dluhopisů. Ministerstvo kultury dnes na dotaz ČTK uvedlo, že tuto ideu navrhoval ministr financí již v roce 2011 během jednání vládní komise pro narovnání vztahu mezi státem a církvemi a jednalo se o ní i během schůzek vládní komise s představiteli církví. Opoziční ČSSD vládní plán kritizuje.

Premiér Petr Nečas (ODS) dnes po zasedání kabinetu před novináři zdůraznil, že k případnému přijetí dluhopisů nebude stát nikoho nutit a šlo by vždy o výsledek dohody s konkrétní náboženskou společností či církví. Podle Nečase mohou být dluhopisy pro některé církve výhodnější, odpadnou jim tak starosti s tím, kam peníze uložit či jak je spravovat.

Ministři dnes vyslechli informace o podobě chystaných smluv s církvemi, v nichž bude kromě jiného deklarováno, že vyrovnáním se církve vzdávají dalších nároků vůči státu.

"V návrhu vzorové smlouvy o vypořádání je obsažena možnost, že roční splátka finanční náhrady nebo její část může být vypořádána formou státních dluhopisů. Je to možnost, nikoli povinnost," uvedl odbor církví ministerstva kultury.

"Nemůže to být pro církve nevýhodné. Pokud to bude pro obě strany výhodná věc, jak říká pan ministr (Miroslav) Kalousek, jsme připraveni o tom jednat," řekl dnes ČTK generální sekretář České biskupské konference Tomáš Holub.

 Podle opoziční ČSSD je vydávání speciálních dluhopisů pro církevní restituce politikou "po mně potopa". "Pan Kalousek vydá pětileté nebo desetileté dluhopisy a ty se budou splácet, až on bude v důchodu. Takže on dnes pomůže svému rozpočtu a na ty budoucí přenechá tíži toho, co tato vláda rozhodla," řekl na dnešní tiskové konferenci v Lidovém domě místopředseda sociální demokracie Lubomír Zaorálek.

Informaci o návrzích smluv, které musí každá z církví, jež bude o navrácení majetku žádat, uzavřít do konce září, dnes vyslechla vláda. Podoba smluv byla připravována ve spolupráci ministerstev kultury a financí a zástupci církví. V návrhu stojí, že "Česká republika a církev (...) se mohou dohodnout, že roční splátka finanční náhrady nebo její část bude vypořádána prostřednictvím převodu státních dluhopisů".

Předseda Ekumenické rady církví Joel Ruml dnes v České televizi uvedl, že vydání dluhopisů vnímá jako variantu pro církve přijatelnou. O tom, jak moc by dluhopisy byly pro církve výhodné, nechtěl spekulovat. Řekl ale, že ho takový návrh překvapil, protože během celého předchozího vyjednávání mezi vládou a církvemi podle něj nezazněl. "Ale není to nic, o čem bychom nemohli vést rozhovor," uvedl.

Ekonom Jiří Schwarz v ČT řekl, že jednou z variant by mohlo být, že by se církve zavázaly k tomu, že třeba za 55 procent z plánované roční náhrady, tedy přibližně za jednu miliardu korun nakoupí státní dluhopisy. Tím by se snižovaly výdaje daňových poplatníků, kteří by jinak finanční náhradu církvím platili, uvedl s tím, že takový krok by byl pomocí českým veřejným financím.

Církve a náboženské společnosti mohou o vydání majetku žádat celý letošní rok. Mohou od státu dostat majetek v hodnotě zhruba 75 miliard korun. Za nemovitosti v držení obcí, krajů nebo soukromníků mají církve získat náhradu 59 miliard korun. O tom, zda stát celou sumu vyplatí, nebo na pokrytí její části vydá speciální dluhopisy, se bude ještě vyjednávat.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)