Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Soud s vyloučeným lefébvristou Williamsonem: Pokuta

Ze světa / juml / ČTK/red/Aktualizováno / 16. ledna 2013 6:00
Soud s vyloučeným lefébvristou Williamsonem: Pokuta

Richard Williamson
Autor: Wikipedia.org / Jim Capaldi / Creative Commons

Řezno (Německo) - V bavorském Řezně dnes začal nový proces s britským katolickým duchovním Richardem Williamsonem, který je obžalovaný z popírání holokaustu. Toho se 72letý bývalý biskup údajně dopustil před čtyřmi lety na podzim 2008 v rozhovoru se švédskou televizí.

V rozhovoru Williamson zpochybnil existenci plynových komor a vyvraždění více než šesti milionů Židů nacisty. Rozhovor byl natočen v kněžském semináři ultrakonzervativního Bratrstva svatého Pia X. poblíž Řezna. Proto je případ projednáván v Německu.

Z Kněžského bratrstva svatého Pia X. byl Williamson vyloučen na podzim 2012.

Williamson, jenž se dnešního stání osobně nezúčastnil, byl kvůli popírání holokaustu už dříve odsouzen k pokutě ve výši 6500 eur (přes 166.000 korun). Soud vyšší instance ale verdikt zrušil kvůli procedurálním nedostatkům.

Obhajoba dnes žádala zastavení procesu; Williamson podle svých advokátů nemůže být odpovědný za to, že jeho kontroverzní výroky byly veřejně přístupné také v Německu.

 Německé státní zastupitelství argumentuje, že Williamson musel počítat s šířením rozhovoru a s tím, že i relace švédské televize si lze pustit na internetu.

 Ve Švédsku ani v Británii - na rozdíl od Německa - nejsou výroky popírající holokaust trestným činem.

Jak informoval dnes odpoledne server kath.net, byl Williamson odsouzen kvůli štvaní proti národnostní skupině k pokutě 1800 euro. Státní zástupce přitom požadoval částku 6500 euro. Soud uznal jako polehčující okolnost, že Williamson se po odvysílání svých výpovědí ve švédské televizi pokusil zamezit jejich šíření v Německu. Obhájce exbiskupa se na místě proti rozsudku odvolal.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 78)