Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Obama s rodinou před inaugurací zamířil do kostela

Ze světa / vlu / ČTK / 21. ledna 2013 17:56
Obama s rodinou před inaugurací zamířil do kostela

Obamova inaugrace do funkce prezidenta USA 20. ledna 2009
Autor: Wikipedia.org

New York / Washington - Americký prezident Barack Obama před dnešním slavnostním uvedením do úřadu zamířil ve Washingtonu s rodinou a viceprezidentem Joem Bidenem do episkopálního kostela svatého Jana. Pak se vrátil do Bílého domu, kde se chystá na inauguraci, jíž formálně před zraky statisíců přihlížejících zahájí své druhé funkční období. 

Čtyřiačtyřicátý prezident navštívil stejný kostel, kam také někdy s rodinou chodí na nedělní bohoslužby, již před svým prvním uvedením do úřadu před čtyřmi lety. Tamní reverend Luis León také požehná Spojeným státům. Episkopální kostel svatého Jana je otevřený od roku 1816. Od té doby jej navštívil každý prezident země.

Další částí dnešního Obamova inauguračního programu je slavnostní přísaha před polednem místního času. Šéf Bílého domu bude přísahat na stejnou bibli jako před 152 lety jeho politický vzor Abraham Lincoln. Prezident si inauguraci zopakuje přesně po čtyřech letech. Tentokrát se očekávají poněkud menší davy než při prvním ceremoniálu.

Vzhledem ke svízelné situaci amerického rozpočtu půjde také o méně okázalou událost. Náklady na ni na rozdíl od minulé inaugurace pomohou uhradit soukromí sponzoři, kteří za to získali vstupenky na exkluzivní místa. Nejdražší lístky přijdou až na 250.000 dolarů pro jednotlivce a na milion dolarů pro firmy.

Slib do rukou předsedy Nejvyššího soudu USA Johna Robertse složil Obama už v neděli, ve stejný den jako viceprezident Joe Biden. Při dnešním ceremoniálu slib veřejně zopakují. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 74)