Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Někteří duchovní podporují Schwarzenberga

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 22. ledna 2013 22:26

Praha - Někteří duchovní, například z římskokatolické církve, Českobratrské církve evangelické či Církve bratrské, podpořili před druhým kolem prezidentských voleb šéfa TOP 09 a ministra zahraničí Karla Schwarzenberga. K volbám konkrétní jednotné doporučení nedala Česká biskupská konference (ČBK) a kardinál a pražský arcibiskup Dominik Duka, který je hlavou římskokatolické církve v Česku.

Stálá rada ČBK v prohlášení minulý týden jen uvedla, že doufá v to, že lidé zvolí prezidenta, který se bude opírat o vnitřní morální kodex, dokáže důvěryhodně reprezentovat a jako státník naplní vědomí odpovědnosti za Českou republiku.

Na stranu Schwarzenberga se například přiklonil biskup pražské římskokatolické arcididiecéze Karel Herbst, duchovní Tomáš Halík či probošt Kolegiátní kapituly Všech svatých na Pražském hradě Petr Piťha, bývalý ministr školství ve vládě Václava Klause.

"Jsem voličem Karla Schwarzenberga, protože jsem schopen pečlivě rozlišovat hodnoty a cítím velkou zodpovědnost za atmosféru společnosti a za prestiž naší země ve světě," sdělil Halík.

Schwarzenberga by na Hradě také rád viděl synodní senior Českobratské církve evangelické Joel Ruml, který ale zdůraznil, že jde o jeho osobní názor. Ruml dnes ČTK řekl, že v jeho církvi jsou i podporovatelé bývalého premiéra Miloše Zemana.

Prohlášení na podporu Schwarzenberga poslaly ČTK v prohlášení více než tři desítky farářů a duchovních. "Volíme prezidenta, který bude reprezentovat naši vlast doma i v zahraničí a budovat civilizaci úcty, odpovědnosti a soucitu k potřebným. Služba občanům a vlasti vyžaduje víc než jen dovednost útočit na druhé jako v televizním 'Kotli'. Jsme přesvědčení, že pan Karel Schwarzenberg je mnohem blíže sv. Václavovi, sv. Anežce Přemyslovně, Karlu IV., J.A. Komenskému a Boženě Němcové než druhý kandidát," konstatovali.

Žádné doporučení, jakého kandidáta ve finále prezidentského klání vybrat, nebude dávat Federace židovských obcí. Její tajemník Tomáš Kraus ČTK řekl, že federace je apolitická.

Prohlášení na podporu Schwarzenberga dnes ČTK zaslal z necírkevních kruhů Český PEN klub. Od cílené podpory Schwarzenberga, na jehož stranu se přiklonili Starostové a nezávislí (STAN) spříznění s TOP 09, se naopak distancoval Svaz měst a obcí ČR. Svaz ČTK sdělil, že STAN zdaleka nereprezentují všechny starosty měst a obcí, nýbrž pouze jejich malou část. Starostové budou podle svazu volit podle svých úvah.

Schwarzenberga podpořili i věřící vysokoškoláci z Hradce Králové

Veřejnou podporu jednomu z kandidátů vyjádřili také vysokoškoláci z křesťanského akademického klubu Salaš v Hradci Králové: "Hlavní rolí prezidenta vzhledem k jeho omezeným pravomocem je vyzařovat do společnosti autentické hodnoty, být jejím svorníkem a symbolem. Kdo více může naplnit toto poslání než muž, jehož život poznamenaly všechny dramatické události posledních sedmi desetiletí českého národa. Muž, který velkoryse pomáhal českému disentu i emigrantům, který je zároveň bytostným Čechem i Evropanem, aniž by o tom potřeboval mluvit. Muž, jehož zvolení prezidentem by šlo proti tolika českým stereotypům a neblaze zakořeněným tradicím českého národa, které mrzačí jeho duši a působí to chronické a přitom neplodné „naštvání“ na všechny a na všechno. Zvolením Karla Schwarzenberga přes všechny jeho slabiny a limity, připomeňme, že není dokonalých kandidátů, by se paměť i duše národa mohla začít léčit a uzdravovat. Zůstala-li nám v druhém kole volba mezi těmito dvěma kanditáty, jsme přesvědčeni, že právě Karel Schwarzenberg bude tím pravým na pražský Hrad." píše se v prohlášení zveřejněném na webových stránkách klubu.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 46)