Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V terezínském kostele díky příspěvku německého Spolkového sněmu opraví varhany

Domácí zpravodajství / MiH / ČTK / 28. ledna 2013 18:34

Terezín (Litoměřicko) - Městu Terezín se podařilo nashromáždit 1,4 milionu korun na opravu varhan v kostele Vzkříšení Páně. Rozhodující byl příspěvek německého Spolkového sněmu, který na opravu terezínských varhan věnoval 750 tisíc korun.

Dalších 550 tisíc korun získal Terezín z Česko-německého fondu budoucnosti, zbytek pochází od místních podnikatelů a drobných dárců. Informoval o tom Lukáš Krákora z terezínské radnice. Varhany v kostele, který stojí na náměstí ČSA, byly vyrobeny v roce 1898 firmou Rieger. „Jsou ve špatném technickém stavu, dlouhodobě se jim nikdo nevěnoval,“ uvedl Krákora. Město nyní připravuje výběrové řízení na firmu, která bude varhany restaurovat. Předpokládá se, že oprava by mohla být hotová na podzim příštího roku.

Krákora uvedl, že bezprostředním impulzem věnovat na projekt opravy varhan finanční dar byl pro šéfa německých poslanců Norberta Lammerta Koncert pro Terezín. Konal se vloni 8. května v berlínském Pamětním kostele císaře Viléma a Lammert nad ním převzal záštitu. Koncert připomínal oběti druhé světové války. Dva další koncerty pro Terezín se konají 26. a 27. ledna v berlínském evangelickém kostele Gethsemanekirche. Během německé okupace bylo v Terezíně v roce 1941 zřízeno tranzitní židovské ghetto, kterým do konce války prošlo asi 155 tisíc lidí. Většina z nich byla posléze zavražděna ve vyhlazovacích táborech v Polsku a v Rusku.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 83)