Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Přes dvě stě lidí nesouhlasí se stavbou kostela v Těrlicku, vadí jim zvolený pozemek

Archiv zpráv / MiH / Česká televize/Vlastní zpráva / 30. ledna 2013 17:30

Těrlicko (Karvinsko) - Přes dvě stě lidí nesouhlasí se stavbou kostela na náměstí v Těrlicku. V petici poukazují na nevhodně zvolený pozemek a obávají se hluku při výstavbě. Zástupci tamní farnosti oponují, že provoz techniky bude minimální a objekt okolí nijak nenaruší. Vedení obce by chtělo duchovní centrum jinde, proti stavbě už ale zasáhnout nemůže.

Spory mezi odpůrci a zastánci výstavby duchovního centra na těrlickém náměstí gradují. Tamní farnosti chybí prostory pro setkávání věřících. Lidem z okolí připravovaného moderního kostela s klubovnami zase jistota, že stavba a provoz nenaruší jejich bydlení. Proti centru za téměř šestnáct milionů sebrali přes dvě stě podpisů. "Je to velmi úzký prostor a vadí nám to, že veškeré auta, všechno bude stát kolem našich domů. My se domů prakticky nedostaneme," vysvětluje členka petičního výboru Mária Židková. "Jednak je ta přístupová komunikace strašně úzká, jednak je tam taky škola, do které chodí děti," doplňuje Josef Gritters z Těrlicka.Člen farní rady Jaromír Žvak ale slibuje, že stavba bude probíhat tak, aby nikoho neobtěžovala. "Už jsme stanovili, že příjezd bude z druhé strany, nepovede ani přes náměstí, ani od těch pozemků," říká Žvak.

Těrlicko přišlo o svůj kostel před půlstoletím při stavbě vodní nádrže. Před dvaceti lety získala církev pozemek u kulturního domu. Územní plán se stavbou kostela počítá. "My to samozřejmě musíme respektovat, protože nedošlo k žádným změnám a jde tu o vztah soukromého investora s okolními občany," říká starosta Těrlicka Martin Polášek. Členům petičního výboru a také starostovi by se duchovní centrum líbilo spíše u nedaleko hřbitova. Obec už farníkům nabízela směnu pozemků. Ti ale na tomto místě stavět nechtějí. "Hřbitov je moc na okraji obce, je tam hluk od cesty od Havířova a v územním plánu je vysokorychlostní komunikace," shrnuje své důvody Žvak. Farnost chce ještě letos získat jak územní rozhodnutí, tak i stavební povolení. Odpůrci ale plánují, že budou proti jednotlivým krokům podávat námitky.

Více informací o výstavbě nového kostela v Těrlicku naleznete na www.farnost-terlicko.cz.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 75)