Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Spolek nadšenců na Svitavsku obnoví tři zaniklé kaple

Kultura / vlu / ČTK / 9. února 2013 12:43

Sebranice (Svitavsko) - U osady Vysoký Les na Svitavsku bude na jaře postavena dřevěná kaple, další přibude letos na podzim a třetí příští rok. Spolek archaických nadšenců ze Sebranic u Litomyšle obnoví kaple, které v minulosti postavili sudetoněmečtí statkáři. Stavby zanikly po druhé světové válce, protože je nikdo neudržoval. ČTK to řekl Vojtěch Kmošek z občanského sdružení. 

"Máme spoustu dobrovolníků, kteří se chtějí zapojit a není jim náš projekt lhostejný. Pomáhají, dodávají vlastní materiál. Mohli bychom to udělat jen z grantů a kaple by postavila vybraná firma, ale pak by náš projekt ztrácel smysl," řekl Kmošek.

Demelova kaple, která bude hotová jako první, vznikla v roce 1932. Postavil ji sedlák Wenzel Demele a jeho žena Theresie jako vděk za to, že statkářka přežila srážku s vozem taženým koňmi. Vyděšená žena volala o pomoc Pannu Marii a jako zázrakem se jí nic nestalo. "Demelovou kaplí začínáme, protože je nejjednodušší. Máme hotovou dřevěnou konstrukci, bude mít šindelovou střechu," uvedl Kmošek. 

Po kaplích zbyly jen nějaké fotografie a jeden obraz, o jejich historii je zmínka v dochované německé kronice. O třetí kapli zvané Schlesingerově se mnoho neví, ale zůstalo z ní obvodové zdivo do výšky asi 40 centimetrů.     "Objeli jsme okolní vesnice v bývalých Sudetech a viděli asi 30 kaplí, podle nich jsme udělali návrh, jak mohla Schlesingerova kaple vypadat," řekl Kmošek. 

Killerovu kapli plánuje spolek dokončit asi letos na podzim. Bude z kamene se zakulaceným závěrem a se šindelovou střechou. Ví se o ní, že ji postavil na svém pozemku německý sedlák Killer. Stála blízko obydlí, ale starousedlíci si o ní moc nepamatují. "Její existence je z map doložitelná minimálně k roku 1892, pravděpodobně tedy vznikla na konci 19. století. Dnes je na místě kapličky možné vidět pozůstatky kamenné podezdívky a původní cihlovou podlahu," řekl Kmošek. 

Poslední kaple by se měla v lesích u osady Vysoký Les, místní části Sebranic, objevit příští rok. Její stavba bude nejsložitější, protože je místo mimo jiné špatně přístupné. Půjde o cihlovou stavbu s rovněž kulatým závěrem a s plechovou střechou. Johann Schlesinger kapličkou poděkoval za to, že jeho ženu uzdravila z těžké nemoci voda z tamní studánky. Voda prý také vrátila zrak slepé lesníkově dceři. Na místě zůstala jen cihlová podlaha. Studánka už neexistuje a ze země vyvěrá pouze pramen a nad ním stojí nová soška Panny Marie.

"V rámci obnovy kaplí zhotovíme informační panely a ukazatele s popisem cesty. Umístíme je už na konci března nebo na začátku dubna s dokončením první kaple," uvedl Kmošek. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)