Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Jankovický kostel se stane díky netopýrům přírodní památkou

Domácí zpravodajství / MiH / Slovácký deník / 9. února 2013 15:43

Jankovice (Uherskohradišťsko) - Vzácní obyvatelé už minimálně po dvě desetiletí navštěvují půdu kostela v Jankovicích. Tamní kolonie netopýra velkého však v posledních letech značně prořídla, a krajští úředníci se proto rozhodli označit chrám za přírodní památku.

„Všimli jsme si značného úbytku. Bývalo jich zde i šest stovek, teď bych počet netopýrů odhadl na sto padesát," prohlásil starosta Jankovic František Šimek. Podle něj za to zřejmě můžou stavební úpravy, jimž se svatostánek v posledních letech podrobil. „Šlo například o opravu střechy. Netopýry možná nové prostředí odradilo. Při restaurování oltáře jsme zase museli kostel vykuřovat plynem, který chrání dřevěné materiály před nákazou. Protože stropní konstrukce není dokonale utěsněná, mohl se plyn dostat až na půdu," domnívá se starosta Šimek. K něčemu podobnému by už ale dojít nemělo. Odbor životního prostředí Zlínského kraje hodlá vyhlásit jankovický kostel za zvláště chráněné území. Provádět stavební práce na střeše či používat prostředky na ochranu dřeva pro netopýry jedovaté už bude možné jen po konzultaci s úředníky.

Do příprav, které vyhlášení kostela za přírodní památku loni na podzim předcházely, se zapojili i místní obyvatelé formou brigády. „Bylo potřeba půdu vyčistit, dále pak klenby i všechny trámy pokrýt fólií nebo nařezanými PVC trubkami. Netopýří trus tak bude zůstávat na fóliích a my na půdu nebudeme muset i několik roků ani vkročit, díky čemuž budou mít netopýři více klidu," popsal starosta Šimek. „Vyhlášení by nemělo nijak zasáhnout do běžného využití kostela. Jde pouze o zákonnou ochranu sídliště zvláště chráněného živočicha. Určité omezení by mohlo nastat pouze při opravě krovů a střechy, která však již byla v tomto kostele nedávno provedena," konstatovala mluvčí krajského úřadu Gabriela Sýkorová Dvorníková.

Půdy kostelů si netopýři vybírají k přebývání často, nachází zde příznivé podmínky. „Obecně mezi ně patří přítmí, vyhovující teplota a nepříliš častý pohyb lidí," uvedl Antonín Koňařík ze Stanice ochrany fauny v Hluku s tím, že netopýr je člověku užitečný živí se mimo jiné komáry a různými muškami. Stejný efekt „létajícím myším" přinesou i do vikýřů umístěné zábrany proti holubům. Na území uherskohradišťského okresu existuje podle krajských úředníků již jen jedna netopýří kolonie podobná té jankovické, a to v kostele v Komni.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)