Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Byl nalezen další originální fragment ze zničeného Mariánského sloupu

Domácí zpravodajství / MiH / Vlastní zpráva / 9. února 2013 16:01
Byl nalezen další originální fragment ze zničeného Mariánského sloupu

Mariánský sloup na Staroměstském náměstí v Praze, stržený 3. listopadu 1918 rozvášněným davem
Autor: Wikipedia.org

Praha - Vznikající kopie Mariánského sloupu ze Staroměstského náměstí je již takřa hotová. Avšak stále se nacházejí fragmenty sloupu původního, o čemž svědčí i následující zpráva. Originální sloup byl stržen rozvášněným davem po vzniku samostatného Československa dne 3. listopadu 1918, neboť mnozí v něm mylně spatřovali symbol svrženého habsburského režimu. Informaci zveřejnil server Marianskysloup.cz.

V lednu 2013 se v ateliéru akademického sochaře Petra Váni, který na kopii sloupu již několik let spolu s pěti dalšími kameníky zdarma pracuje, zastavili manželé Říhovi. Viděli jeden z pořadů o Mariánském sloupu, a proto se ohlásili. Žili dlouhou dobu ve Švýcarsku a zpět do Prahy se přistěhovali až v roce 2009. Paní Říhová je dcerou sochaře  Josefa Vítka (1914-1996). Tento sochař uchovával u sebe jedno originální křídlo anděla z Mariánského sloupu a paní Říhová jej nyní přinesla. "Je to velice silný pocit vzít do ruky tento autentický díl sloupu," říká sochař Váňa. Ve čtvrtek 17. ledna se také konala výjezdní schůzka pracovní skupiny pražského primátora Bohuslava Svobody v ateliéru v Karlíku. I účastníci této exkurze si mohli jako jedni z prvních tento originální díl sloupu prohlédnout.

Původní sloup byl vztyčen na poděkování za úspěšnou obranu pražského souměstí před Švédy na podzim roku 1648. Sloup byl vysoký téměř 14 metrů a nesl dvoumetrovou pozlacenou sochu Panny Marie stojící na přemoženém drakovi. V poledne stín sloupu ukazoval tzv. Pražský poledník, který sloužil k určení přesného slunečního času. V nárožích soklu stály figury andělů přemáhajících ďábly znázorňující válku (lev), mor (bazilišek), hlad (drak) a herezi (had). Podstavec sloužil jako svatyňka pro ochranný obraz Panny Marie Rynecké, který při obléhání Prahy visel na domě č. p. 20 na Staroměstském náměstí. Vzorem pražského sloupu (stejně jako například vídeňského z roku 1648) byl mariánský sloup postavený roku 1638 v Mnichově kurfiřtem Maxmiliánem I. jako díkůvzdání za zachování města během švédské okupace za třicetileté války.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 89)