Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Špitální řád maltézských rytířů slaví 900 let od svého schválení

Ze světa / MiH / DOO / 11. února 2013 9:11

Řím - Špitální řád maltézských rytířů slaví v těchto dnech 900 let od uznání řádu papežem Pascalem II, který dne 15.2. 1113 podepsal bulu „Pie postulatio voluntatis“, která potvrzuje stanovy suverénního řádu nezávislého na náboženských i světských úřadech. „Papež tak schválil činnost bratrstva, které vybudovalo v Jeruzalémě špitál, kde se jeho členové starali i poutníky a jinověrce,“ vysvětluje historické okolnosti vzniku papežské buly kaplan maltézského řádu P. Rudolf Kopecký O. Melit.

Do Říma se u příležitosti tohoto jubilea zamířily čtyři tisíce členů a maltézského řádu a dobrovolníků maltézské pomoci z celého světa. Devět set let starý dokument umožnil rozvoj řádu, který dnes působí v přibližně 120 zemích světa. Humanitární práci zajišťuje nejen v katolických zemích, ale i v muslimských zemích nebo státech s komunistickým režimem. Řád je aktivní také na Kubě. „Působíme na Kubě od šedesátých let. Především se věnujeme péči o malomocné. Naše činnost ve společnosti je možná po dohodě s místní vládou,“ uvedl v reportáži společnosti Rome Reports člen řádu Albrecht Boeselager.

Posláním řádu je šířit křesťanství v současném světě prostřednictvím profesionální zdravotnické pomoci. V řadě zemí působí maltézský řád ve zdravotnictví, vlastní a provozuje nemocnice a další zařízení. V České republice funguje ve spolupráci s řádem charitativní organizace Maltézská pomoc, která se podílí na zajišťování zdravotnické první pomoci na poutích, ale i koncertech. Maltézský řád má navázány diplomatické styky se 104 státy a má status pozorovatele v OSN. V současnosti má řád okolo 13 tisíc členů. "Stát se členem řádu může věrný katolík, za kterého se zaručí dva nebo tři patroni. Předpokládá se, že než se kandidát stane členem, aktivně se zapojuje do díla řádu,“ doplnil v reportáži Rome Reports Albrecht Boeselager.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)