Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Argentinec, Ital či Ghaňan? Média spekulují o budoucím papeži

Ze světa / vlu / ČTK / 11. února 2013 17:28
Argentinec, Ital či Ghaňan? Média spekulují o budoucím papeži

Kardinál Peter Turkson
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Řím - Poprvé v novodobé historii by v čele katolické církve mohla stanout osobnost z jiného světadílu než z Evropy. Uvedla to agentura Reuters po dnešním nečekaném oznámení plánované rezignace papeže Benedikta XVI., který se chystá z vlastní vůle opustit svůj úřad 28. února. Podle Reuters mají v nadcházející volbě velké šance latinskoameričtí duchovní.

V Latinské Americe žije v současnosti 42 procent z 1,2 miliardy katolických věřících, zatímco Evropa představuje již pouze 25 procent katolické populace. O jménu nového papeže, který vystřídá německého rodáka Benedikta XVI. a jeho polského předchůdce Jana Pavla II., rozhodne volební sbor kardinálů. Dva vysocí představitelé Vatikánu nedávno nečekaně otevřeně naznačili možné nástupce, a Latinská Amerika je očividně v centru diskusí.

Müller: Církev hlásá, že křesťanství se nesoustřeďuje pouze na Evropu

"Znám množství biskupů a kardinálů z Latinské Ameriky, kteří by mohli převzít odpovědnost za celosvětovou církev," prohlásil německý arcibiskup Gerhard Müller, jenž působí jako prefekt Kongregace pro nauku víry, což je úřad, který před ním zastával právě odstupující papež. "Církev hlásá, že křesťanství se nesoustřeďuje pouze na Evropu," zdůraznil Müller v předvánočním rozhovoru pro list Rheinische Post.

Švýcarský kardinál Kurt Koch, který je hlavou Papežské rady pro jednotu křesťanů, obdobně curyšskému deníku Tages-Anzeiger řekl, že budoucnost katolické církve není v Evropě. "Bylo by dobré, kdyby na příštím konkláve byli kandidáti z Afriky či Jižní Ameriky," konstatoval ohledně volby, jež se uskuteční za zavřenými dveřmi v Sixtinské kapli ve Vatikánu. Na otázku, zda by dal přednost neevropskému kandidátovi před kandidátem evropským v případě jejich stejné způsobilosti, odpověděl, že ano. 

Pokud je skutečně Latinská Amerika na řadě, pak nejsilnějšími uchazeči by měli být Odilo Scherer, který působí jako arcibiskup obří diecéze brazilského Sao Paula, či Argentinec italského původu Leonardo Sandri, který nyní stojí v čele Kongregace pro východní církve. 

Papež z Ghany?

Africkým favoritem se zdá být Peter Turkson z Ghany, který teď vede Papežskou radu pro spravedlnost a mír. 

Polovina kardinálů, kteří jsou oprávněni hlasovat, pochází z Evropy, přestože na tomto světadílu žije jen čtvrtina světových katolíků. Jestliže se konkláve nakonec přikloní ke starému kontinentu, je podle expertů na záležitosti Vatikánu na vedoucí pozici milánský metropolita Angelo Scola. Bez šancí ale údajně nezůstává ani vídeňský kardinál Christoph Schönborn, který se narodil v roce 1945 na Litoměřicku a který je žákem a důvěrníkem papeže Benedikta XVI. 

Velké šance má ale například bývalý quebecký arcibiskup Marc Ouellet, který je zároveň hlavou Ponitfikální komise pro Latinskou Ameriku či newyorský kardinál Timothy Patrick Dolan, údajně velmi populární ve vatikánských kruzích.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 45)