Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Nečas ocenil odpovědnost a sebeobětování Benedikta XVI.

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 11. února 2013 18:09
Nečas ocenil odpovědnost a sebeobětování Benedikta XVI.

Praha - Premiér Petr Nečas (ODS) je rozhodnutím papeže Benedikta XVI. odstoupit "velmi překvapen". Váží si odpovědnosti a sebeobětování, s nímž vykonával úřad, sdělil ČTK jeho mluvčí Michal Schuster. Za legitimní postup krok hlavy katolické církve označil předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek, který Benedikta XVI. ocenil jako "člověka brilantního myšlení".

Nečas ve svém vyjádření vzpomněl na oficiální návštěvu Vatikánu v květnu loňského roku, během níž se s papežem setkal. "Náš rozhovor ve mně zanechal hlubokou vzpomínku. Velmi si vážím toho, s jakou odpovědností a jakým sebeobětováním Svatý otec přistupoval k výkonu svého pontifikátu. Se stejným respektem přistupuji i k rozhodnutí Benedikta XVI. opustit svatopetrský stolec a přeji mu především mnoho zdraví," dodal český premiér.

Pětaosmdesátiletý Benedikt XVI., který do úřadu nastoupil v dubnu 2005, svůj úmysl rezignovat na konci února oznámil dnes v latinském projevu kardinálům. Odchází prý proto, že cítí tíhu stáří a že mu na řádné vykonávání úřadu nezbývají síly. Odchod z čela katolické církve prý dlouho zvažoval. Nový papež bude podle mluvčího Vatikánu zvolen do Velikonoc.

Podle Bělobrádka se Benedikt XVI. "zřejmě necítí být zdráv. Je to určitě legitimní postup. Odejde na odpočinek a někdy na začátku března bude zvolen nový papež," předpokládá lidovecký předseda, podle něhož odcházející papež na vrchol církevní hierarchie jako člověk brilantního myšlení přinesl nový, akademičtější pohled.

Jeho předchůdce Jan Pavel II. byl podle Bělobrádka "živelnější". "Já myslím, že je dobře, že papež nemusí být nějaký suchar, který jen slouží mše, ale že jsou to vynikající osobnosti, i když se od sebe liší. Tvář církve je tak pestrá," řekl ČTK.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)