Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Kardinál Duka získal čestný doktorát a medaili hradecké univerzity

Domácí zpravodajství / MiH / ČTK / 12. února 2013 16:57
Kardinál Duka získal čestný doktorát a medaili hradecké univerzity

Arcibiskup Dominik Duka
Autor: Wikipedia.org / Vít Luštinec / Creative Commons

Hradec Králové - Pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka dnes převzal čestný doktorát a Zlatou medaili Univerzity Hradec Králové (UHK). Škola ocenila Dukův přínos ke vzniku oboru Politologie - latinskoamerická studia na královéhradecké univerzitě a k rozvoji její vědecké spolupráce s vysokými školami v zemích Střední a Jižní Ameriky.

Podle UHK Duka jako biskup královéhradecký pomohl akademickým pracovníkům Filozofické fakulty UHK navázat kontakty s univerzitami v Latinské Americe. "Studenti Filozofické fakulty UHK proto nyní mohou část svého studia uskutečnit v Mexiku, Argentině, Peru, Venezuele či Nikaragui," uvedl kancléř UHK Ondřej Tikovský. Škola Duku ocenila také za vstřícnost ke spolupráci mezi školou a církví. "Dominik Duka otevřel královéhradeckou římskokatolickou diecézi, její vzdělávací a kulturní instituce nejen veřejnosti, nýbrž i civilní vědě a výzkumu. V době jeho královéhradeckého působení vznikla řada unikátních projektů v oblasti společné badatelské, grantové a publikační činnosti," uvedl Tikovský.

 Rektor hradecké univerzity Josef Hynek dnes řekl, že Duku zná jako člověka, který miluje a ctí svobodu. "Svým životem prokázal, že je ochoten za svobodu bojovat. Znám ho také jako člověka velice tolerantního a vstřícného," řekl Hynek. Sám Duka ve svém projevu řekl, že ho ke spolupráci přivedla spíše láska než věda a umění. "Byl jsem obohacen, potěšen a jsem rád, že jsem tady mezi vámi a mohu vám poděkovat," řekl Duka, který se ve svém projevu také vyznal z lásky a obdivu k Latinské Americe.

Dominik Duka se narodil 26. dubna 1943 v Hradci Králové. Kněžské svěcení přijal v červnu 1970, a o devět let později získal ve Varšavě licenciát teologie. Po vysvěcení působil Duka pět let jako farář, následně mu ale byl odebrán státní souhlas k duchovní činnosti. Nastoupil proto jako rýsovač do plzeňské Škodovky. Nadále se ale věnoval duchovní činnosti, za což byl počátkem 80. let na 15 měsíců uvězněn. Od roku 1986 zastával Duka post provinciála Československé dominikánské provincie, jímž byl až do svého jmenování sídelním biskupem královéhradeckým v červnu 1998. V letech 2000 až 2004 byl Duka místopředsedou České biskupské konference a od jara do podzimu 2008 vedl jako dočasný správce litoměřickou diecézi. V pořadí 36. pražským arcibiskupem byl Duka jmenován v únoru 2010. Krátce nato usedl do čela České biskupské konference. V lednu 2012 papež Benedikt XVI. jmenoval Duku kardinálem.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 74)