Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Popeleční středou dnes začíná postní doba a příprava na Velikonoce

Domácí zpravodajství / MiH / ČTK / 13. února 2013 8:41
Popeleční středou dnes začíná postní doba a příprava na Velikonoce

Popelec
Autor: Wikipedia.org / Jennifer Balaska / Creative Commons

Praha - Popeleční středou, která připadá na dnešek, začíná v katolické tradici postní doba - příprava na slavení Velikonoc. Šestačtyřicátý den před Velikonoční nedělí naopak končí masopust a doba hodování. Smyslem postu je duchovní očista člověka. Dnes se v českých a moravských kostelích konají bohoslužby, na kterých se uděluje takzvaný popelec. Věřící dostanou na čelo označení popelem jako znamení kajícnosti.

Například pražský arcibiskup Dominik Duka povede večer bohoslužbu v katedrále sv. Víta. Přijetí popelce, který se uděluje již od konce 11. století, je znamením kajícnosti převzatým z biblické tradice a uchovávaným v církvi až do dnešní doby. Popeleční středa a Velký pátek jsou v katolické církvi jedinými dny přísného postu. Věřící by neměli jíst maso a měli by vynechat jedno ze dvou hlavních jídel dne. Odřeknutí si dobrého jídla, pití a zábavy by nemělo být cílem, ale prostředkem pro ztišení se a také k povzbuzení k dobrým skutkům.

Pražské arcibiskupství sdělilo, že dnešek bude také ve znamení uměleckých akcí. Jednou nejzajímavějších událostí v pražské arcidiecézi je Popelec umělců v akademické farnosti Nejsvětějšího Salvátora. Interiér kostela během postní doby jedinečným způsobem promění kolekce postních obrazů Patrika Hábla, která dočasně nahradí všechny oltářní obrazy. Háblovy monotypy navazují na starobylou tradici zahalování uměleckých děl v postní době a dynamické vyměňování obrazů v kostele podle různých liturgických dob či svátků. Velikonoce, letos připadající na přelom března a dubna, jsou nejdůležitějšími svátky církevního roku. Připomínají Ježíšovu smrt na kříži, kterou se obětoval za lidské hříchy.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 89)