Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Vatikánská banka má nového ředitele, stal se jím Němec Ernst von Freyberg

Ze světa / MiH / ČTK / 15. února 2013 13:57
Vatikánská banka má nového ředitele, stal se jím Němec Ernst von Freyberg

Afred Xuereb, tajemník papeže Františka
Autor: Wikipedia.org / Wikimedia Commons

Vatikán - Novým ředitelem problémové vatikánské banky se stal německý právník Ernst von Freyberg. Oznámil to dnes mluvčí Vatikánu. Vedoucí post církevní finanční instituce, která je oficiálně známá jako Ústav pro věci víry (IOR), byl prázdný od května 2012. Tehdy odstoupil její šéf Ettore Gotti Tedeschi, jemuž správní rada vyslovila nedůvěru. Jeho odchod byl spojován s podezřeními, že se banka podílela na praní špinavých peněz.

Freyberga jmenovala kardinálská komise a jeho nominaci schválil i papež Benedikt XVI., pro nějž je výběr šéfa banky jedním z posledních velkých rozhodnutí v úřadu. Benedikt chce z čela katolické církve odejít 28. února. Správa vatikánské banky je už dlouhou dobu předmětem skandálů a podle komentátorů byly právě problémy církevního finančního systému jedním z důvodů, které vedly papeže k rezignaci.    

Vatikán se léta snaží prosadit pravidla, jež by zajistila, aby jeho banka splňovala mezinárodní normy týkající se třeba praní špinavých peněz a financování terorismu. Zatím se mu to ale zcela nedaří. Naposledy počátkem tohoto roku zablokovala Bank of Italy ve Vatikánu všechny platby bankovními kartami, protože dospěla k závěru, že IOR pravidla bezpečnosti nesplňuje.  Loňské odstoupení Tedeschiho, který do banky nastoupil právě s úkolem zprůhlednit její činnost, Vatikán nikdy zcela uspokojivě nevysvětlil. Ačkoli původně sliboval, že nového ředitele jmenuje v řádu dní, nakonec výběr šéfa trval přes osm měsíců. IOR spravuje peníze Vatikánu a katolických organizací po celém světě, celkem registruje 33.400 účtů.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články


Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 79)