Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Konkláve k volbě nového papeže se sejde možná již 1. března

Ze světa / MiH / ČTK / 16. února 2013 15:52

Vatikán - Vatikán zvažuje, že konkláve - shromáždění kardinálů volících novou hlavu římskokatolické církve - začne dříve než patnáctý den po ohlášeném odchodu papeže Benedikta XVI. z úřadu. Připustil to dnes vatikánský mluvčí Federico Lombardi, podle něhož dokonce není vyloučena možnost, že se tak stane hned první den po Benediktově odstoupení - tedy 1. března. Žádné rozhodnutí však ještě nepadlo. Až dosud se počítalo s tím, že kardinálové zahájí volbu nejdříve 15. března.

Církevní pravidla počítají s tím, že konkláve začíná nejdříve patnáctý a nejpozději dvacátý den poté, co se papežský úřad uvolní. Minimálně patnáctidenní lhůta má sloužit tomu, aby členové konkláve, kardinálové působící v různých částech světa, měli čas dorazit do Vatikánu. "Tentokráte je situace poněkud odlišná," poznamenal podle agentury AP Lombardi. Lhůta brala ohled na to, že úřad se uvolnil nečekaně, v důsledku papežova úmrtí. Nyní však Benedikt XVI. již 11. února oznámil, že se funkce vzdá 28. února. Všichni členové konkláve - tedy kardinálové mladší osmdesáti let - tak mají dostatek času na cestu do Vatikánu. Pokud se všichni sejdou, nemělo by smysl déle vyčkávat, a bylo by možno zvážit, zda si pravidla nelze vyložit trochu jinak.    

Lombardi zdůraznil, že "tuto otázku nastolilo několik kardinálů", a tak "je možné, že naše úřady se připravují na možnost uspořádat volbu první den po uvolnění stolce". Ale žádné rozhodnutí ještě nepadlo, a tak je docela dobře možné, že konkláve se sejde 15. či až 20. března. Stačí, aby se jediný z kardinálů nemohl dostavit včas. Konkláve 117 kardinálů oprávněných volit papeže bude tradičně zasedat za zavřenými dveřmi v Sixtinské kapli. Média spekulují o tom, že Benediktův nástupce by mohl symbolizovat průlom v novodobé historii a že by se papežského úřadu konečně mohl ujmout představitel rozvojového světa. Jeden z italských kardinálů, Velasio De Paolis, ale již upozornil, že evropští kandidáti by neměli být opomíjeni, třebaže většina katolíků nyní žije v Asii, v Africe a v Latinské Americe, které "svého" papeže neměly.    

"Konkláve bude volit na základě osobnosti, a ne podle původu. Evropa, navzdory krizi víry, může ještě církvi hodně dát," řekl v rozhovoru pro list La Stampa Velasio De Paolis. Kardinálové by podle něj měli volit uchazeče z hlediska potřeb církve, a nikoli s ohledem na očekávání médií. Odstupující Benedikt XVI. se podle mluvčího Lombardiho po odchodu z Vatikánu asi na dva měsíce usadí v papežské letní rezidenci Castel Gandolfo, než bude připraven jeho nový příbytek v jednom z rekonstruovaných vatikánských klášterů.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)