Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Desetitisíce věřících aplaudovaly papeži na Svatopetrském náměstí

Ze světa / vlu / ČTK / 17. února 2013 14:51
Desetitisíce věřících aplaudovaly papeži na Svatopetrském náměstí

Benedikt XVI. při návštěvě USA v roce 2008
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Vatikán - Bouřlivé podpory od desetitisíců lidí se dnes dostalo Benediktu XVI., který při jednom ze svých posledních vystoupení na veřejnosti vyzval k obrodě víry a k obrácení se k Bohu. Odstupující papež, který na Svatopetrském náměstí vedl svoji předposlední modlitbu Anděl Páně, zároveň požádal věřící, aby se modlili i za jeho nástupce.

Před týdnem Benedikt překvapivě oznámil, že 28. února svůj úřad opustí, a tak dnes na pravidelnou nedělní modlitbu přišlo do Vatikánu mnohem více lidí než obvykle. Svatopetrské náměstí bylo zcela zaplněné a nad hlavami shromážděných se objevily velké plakáty s nápisy vyjadřujícími sympatie hlavě římskokatolické církve. Římské úřady odhadly počet přítomných na 100.000.

Papež, hovořící z okna Apoštolského paláce v několika jazycích, vyzval všechny členy církve k obnově, tedy k tomu, aby se "obrátili k Bohu a odvrátili od pýchy a sobectví". Vybídl také věřící, aby se modlili za něj i za jeho nástupce. Nadšený dav reagoval potleskem i skandováním přání dlouhého života. Na transparentech, které lidé přinesli, byla poděkování v italštině či v papežově rodné němčině: "Grazie" a "Danke".

Nebojte se bojovat se zlem

Pontifik, oděný v tradičním bílém rouchu, vyzval katolíky, aby se nebáli bojovat proti zlu, aby odmítali pokušení a aby víru učinili středobodem svého života. "Děkuji, že jste přišli v tak hojném počtu, je to znamení lásky a duchovní blízkosti, které jste mi projevili v těchto dnech," řekl Benedikt. Dav odpověděl voláním "Viva il papa!" (Ať žije papež!), než se po doznění svatopetrských zvonů rozešel.

Římské úřady předpokládaly, že na jedno z posledních Benediktových veřejných vystoupení dorazí až 150.000 lidí, tedy asi trojnásobek obvyklého počtu. K udržení pořádku a zajištění bezpečnosti byla nasazena více než tisícovka policistů a velký počet zdravotníků.

Řím předpokládá, že na bezpečnostní opatření v souvislosti s odchodem papeže a volbou jeho nástupce vynaloží kolem 4,5 milionu eur (zhruba 115 milionů Kč). S velkým množstvím lidí počítají úřady mimo jiné ve středu 27. února, kdy by se měla s papežem při jeho poslední generální audienci rozloučit řada osobností z celého světa.

„Odstoupení Benedikta XVI. svědčí nejenom o oslabení jeho sil, ale také o rozsahu problémů, před nimiž stojí dnešní církev i svět a které si papež nejlépe uvědomuje,“ řekl tiskovový mluvčí Svatého stolce Federico Lombardi. Tuto myšlenku vyjádřil ve svém pravidelném týdenním komentáři Octava dies pro Vatikánské televizní centrum.

Plné znění promluvy Benedikta XVI.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 82)