Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Poutníci si v Číhošti připomenou umučeného kněze Josefa Toufara a tamější zázrak

Domácí zpravodajství / MiH / ADO / 19. února 2013 8:20

Číhošť (Havlíčkobrodsko) - S úmyslem připomenout si jednu z prvních obětí komunistického režimu v naší zemi z řad kněží, P. Josefa Toufara, a dozvědět se více o tzv. „Číhošťském zázraku“ se v neděli 24. února sejdou poutníci v geografickém středu ČR, vesnici Číhošť nedaleko Ledče nad Sázavou. Hosty setkání budou také Miloš Doležal, autor Toufarovy biografie, a Jan Zahradníček, syn stejnojmenného básníka vězněného komunistickým režimem. Pro zájemce z Moravy je připraven autobus.

Celodenní program pouti začne už v 8.00 hodin ráno komentovaným pochodem z Ledče nad Sázavou do Číhošti. Ve zdejším kostele, který se proslavil v prosinci 1949 záhadným pohybem oltářního křížku, se pak od 10.30 hodin uskuteční bohoslužba. Odpoledne ve 13.00 hodin se účastníci vydají na komentovanou prohlídku obce a navštíví také geografický střed České republiky. Zároveň bude možné prohlédnout si výstavu věnovanou P. Josefu Toufarovi, který byl zatčen v lednu 1950 a 25. února téhož roku na následky krutých výslechových metod StB zemřel.

Programu se zúčastní i Miloš Doležal, autor knihy „Jako bychom dnes zemřít měli“

Ve 14.00 hodin pak začne interaktivní beseda, jejímiž hosty bude místní farář P. Josef Pospíšil, dále básník, redaktor Českého rozhlasu a autor Toufarovy biografie „Jako bychom dnes zemřít měli“ Miloš Doležal a také člen Ústavu pro studium totalitních režimů Jan Zahradníček, syn známého básníka vězněného komunistickým režimem. Součástí besedy bude též čtení z dochovaných historických pramenů i z Doleželovy knihy a také promítání filmového dokumentu, kterým tehdejší StB chtěla Číhošťský zázrak představit jako podvrh.

Pouť do Číhošti v neděli 24. února pořádá občanské sdružení Mladí lidovci. Pro zájemce z Moravy je předjednán autobus na trase Uherský Brod – Zlín – Olomouc – Brno – Číhošť a zpět, pojede však jen v případě, že se ho podaří naplnit.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 77)