Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Návrh ČSSD na zrušení církevních restitucí bude řešit soudkyně Formánková

Domácí zpravodajství / MiH / ČTK / 19. února 2013 21:34

Brno - Návrh poslanců ČSSD na zrušení zákona o církevních restitucích bude jako soudkyně zpravodajka řešit Vlasta Formánková. Určil ji algoritmus, jehož prostřednictvím si ústavní soudci rozdělují důležité případy. ČTK to dnes řekl mluvčí Ústavního soudu (ÚS) Vlastimil Göttinger.

Sociální demokraté požádali o přednostní projednání případu. Dosud není jasné, zda jim soud vyhoví. O tom, zda návrh dostane prioritu a soudci jej předřadí dříve podaným stížnostem, musí rozhodnout plénum. Projednávání návrhů směřujících proti zákonům obvykle trvá přinejmenším několik měsíců. Soudci si zpravidla vyžádají vyjádření Sněmovny a Senátu, případně dalších institucí.  Podle předsedy poslaneckého klubu ČSSD Jeronýma Tejce by bylo vhodné, kdyby se ÚS vyjádřil k restitucím do poloviny roku. "Do podzimu má být mezi jednotlivými církvemi a vládou uzavřena smlouva, která bude fakticky nevypověditelná a ze které budou samozřejmě plynout státu výrazné závazky," řekl Tejc v pondělí ČTK.

Na ÚS se již v minulých týdnech obrátily také Věci veřejné (VV). Svůj návrh proti restitucím podávaly nadvakrát. Nejprve se pod něj podepsali poslanci VV, jichž ale není dostatek pro podání návrhu na zrušení zákona. Proto soud jejich podnět odmítl. Poté VV získaly podporu dostatečného počtu senátorů a návrh podaly znovu. Dosud o něm ÚS nerozhodl. Stížnost chystají také komunisté. Není jasné, jak se ÚS vypořádá s tím, že proti restitucím směřuje více návrhů. Může je například sloučit ke společnému projednání, případně by se mohl zabývat pouze prvním doručeným podnětem.

ČSSD navrhuje zrušit zákon jako celek. Částka, kterou mají církve dostat, je podle Tejce vypočtená nejasným způsobem a zvýhodňuje některé církve oproti jiným. Dochází tak prý k porušení principu laického státu, který se nemá vázat na žádnou ideologii nebo náboženství.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)