Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Plzeňskou katedrálu obohatí čtyři nové zvony, sbírka je již v plném proudu

Kultura / MiH / Vlastní zpráva / 20. února 2013 8:38

Plzeň - Plzeňská katedrála se po letech dočká nových zvonů, které vyplní místo po jejich zrekvírovaných předchůdcích. Jejich jména budou Bartoloměj, Marie, Jan a Hroznata. Zajímavostí přitom je, že původní zvon Bartoloměj byl tak velký, že by se jeho instalace neobešla bez bourání zdiva. Proto ho nahradí dva menší - Bartoloměj a Hroznata, jenž ponese jméno patrona plzeňské diecéze.

„Chceme, aby všechny společně zazvonily v poledne 1. ledna 2015, kdy se Plzeň stane Evropským hlavním městem kultury. Máme dochovanou historickou nahrávku z doby, kdy byly v katedrále kompletní. Jde z ní mráz po zádech," komentuje pro Denik.cz renomovaný plzeňský architekt Jan Soukup.

Myšlenka na zkompletování sady zvonů vznikla v době, kdy majitel plzeňské Cross café Jan Janák vyhlásil ideovou soutěž na stavbu druhé věže plzeňské katedrály. Nato Jan Soukup reagoval, že reálnější by bylo doplnění chybějících zvonů. Následně se rozjela nebývalá sbírka, zpočátku v Janákových kavárnách, později se přidali i velcí sponzoři jako např. Plzeňský Prazdroj. Dnes již je na kontě pro pořízení nových zvonů více jak dva miliony korun, tedy zhruba čtvrtina potřebné částky. První zvon odlije již na podzim rodinná firma Manoušků.

Stavba chrámu sv. Bartoloměje začala po r. 1295 a byla dokončena počátkem 16. století. Na hlavním oltáři se nachází opuková socha Plzeňské madony z r. 1390, jedna z nejhodnotnějších soch tzv. „krásného stylu“ českých madon (replika na vrcholu morového sloupu ze 17. stol.). Šternberská kaple s visutým svorníkem pochází z 1. pol. 16. stol. V roce 1993 zřídil papež Jan Pavel II. v Plzni biskupství a chrám sv. Bartoloměje se stal katedrálou. Věž katedrály je se svou výškou 102,6 m nejvyšší chrámovou věží v Čechách je oblíbeným vyhlídkovým místem (Plzen.eu).

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 74)