Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Egypt posunul termín voleb kvůli koptským křesťanům na 22. dubna

Ze světa / vlu / ČTK / 24. února 2013 13:19
Egypt posunul termín voleb kvůli koptským křesťanům na 22. dubna

Bývalý egyptský prezident Muhammad Mursí
Autor: Wikipedia.org / Jonathan Rashad / Creative Commons

Káhira - Egyptský prezident Muhammad Mursí posunul termín parlamentních voleb na 22. dubna, o pět dní dříve proti původně ohlášenému termínu. Oznámil to dnes na Facebooku prezidentův mluvčí. Změna termínu souvisí s výhradami koptské církve, která žádala přesunutí voleb kvůli oslavám Velikonoc.

Podle původního rozhodnutí se mělo první kolo konat o víkendu 27. a 28. dubna a další kolo pak o týden později. Představitelé koptské církve ale požádali prezidenta Mursího, aby hlasování posunul nejdříve na 7. května, protože stanovený termín se kryl s koptskými oslavami Velikonoc.

Koptští aktivisté tvrdí, že čas voleb byl zvolen necitlivě vůči komunitě egyptských křesťanů a že mnozí by kvůli svátkům k volbám nešli. Koptové dávali najevo odhodlání demonstrovat, dokud nebude termín změněn.

Mursího za vypsání nových voleb kritizuje také opozice a její představitel Muhammad Baradej vyzval k bojkotu. Vypsání voleb považuje za nezodpovědný krok a recept na to, jak Egypt zavléci do záhuby. Koalice Národní fronta spásy, k níž Baradej patří, ale uvedla, že nerozumí tomu, proč Baradej s výzvou k bojkotu dnes přišel, když fronta už předem ohlásila, že do voleb nepůjde, nebude-li nalezeno řešení politické krize.

V současnosti tvoří koptští křesťané asi 10 % populace Egypta.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 74)