Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Vyšetřovací zpráva o Vatileaks bude důvěrná, obdrží ji nový papež

Ze světa / vlu / ČTK / 26. února 2013 0:35
Vyšetřovací zpráva o Vatileaks bude důvěrná, obdrží ji nový papež

Bývalý prefekt Kongregace pro evangelizaci národů, kardinál Jozef Tomko
Autor: Flickr.com / Paval Hadzinksi / Creative Commons

Vatikán - Zpráva vyšetřovací kardinálské komise, která měla vnést světlo do aféry s únikem důvěrných dokumentů z Vatikánu, zůstane zatím tajná. Papež Benedikt XVI. dnes rozhodl, že její obsah si bude moci prostudovat až jeho nástupce. Informoval o tom mluvčí Vatikánu. Média dosud spekulovala, že zprávu by papež mohl předložit kolegiu kardinálů ještě před volbou nové hlavy katolické církve a tak ji ovlivnit. Mluvčího svatého stolce Federico Lombardi dnes ale uvedl, že autoři zprávy nejsou vázáni mlčenlivostí vůči ostatním členům kardinálského kolegia.

"Svatý otec rozhodl, že závěry vyšetřování, které jsou známy pouze jemu, budou předány výhradně do rukou nového papeže," řekl Lombardi. Vyšetřovací komise se zabývala pozadím takzvané kauzy Vatileaks, která v loňské roce otřásla Vatikánem. V květnu 2012 byl zatčen papežův osobní tajemník Paolo Gabriele, který byl později odsouzen za krádeže důvěrných církevních dokumentů. Gabriele předával citlivé informace médiím, v nichž se pak objevovaly zprávy o mocenských bojích uvnitř církve a nevraživosti mezi vysokými hodnostáři.

Papež se dnes s členy komise, kterými jsou Španěl Julian Herranz, Slovák Jozef Tomko a Ital Salvatore De Giorgi, sešel. Právě i v souvislosti s tímto osobním setkáním se hovořilo o tom, že papež možná jejich závěry zpřístupní kardinálům. Sám Benedikt dostal první část třísetstránkové zprávy komise loni v létě a její další část pak před Vánocemi.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 83)