Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Benedikt XVI. si ponechá jméno a stane se "emeritním papežem", nosit bude bílou kleriku

Ze světa / vlu / ČTK / 26. února 2013 23:32
Benedikt XVI. si ponechá jméno a stane se

Ilustrační foto: emeritní papež při návštěvě Mnichova
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Vatikán - Papež Benedikt XVI. se po čtvrteční rezignaci bude oslovovat "Jeho Svatost Benedikt XVI., emeritní papež" nebo "Jeho Svatost Benedikt XVI., emeritní pontifik římský". Oznámil to dnes vatikánský mluvčí Federico Lombardi.

Po odchodu z funkce bude Benedikt XVI. nosit prosté bílé roucho, čímž se vzdá papežského lesku. "Nebude už nosit červené pontifikální střevíce, ale zřejmě hnědý pár bot, který dostal vloni jako dar v mexickém Leonu. Benedikt XVI. bude nosit nadále prsten, nikoliv však rybářský, který bude zničen stejně jako olověná pečeť tak, jak to předpokládá příslušná apoštolská konstituce," uvedl Lombardi na poslední tiskové konferenci tohoto pontifikátu.

Hlava římskokatolické církve opustí funkci na konci svého pracovního dne ve čtvrtek ve 20:00 SEČ, a to bez nějaké zvláštní ceremonie. Pouze dopoledne se rozloučí se všemi kardinály, kteří v tu dobu budou ve Vatikánu přítomní. Už v 17:00 odletí papež vrtulníkem do letního sídla papežů v Castel Gandolfo, které se nachází 25 kilometrů jižně od Říma.

Benedikta XVI. čeká ještě ve středu poslední veřejné vystoupení na Svatopetrském náměstí, které doprovodí modlitbou. Rezervováno bylo na 50.000 místenek. Desetitisíce dalších lidí se očekávají v přilehlých veřejných prostranstvích. Události se podle České biskupské konference zúčastní také přibližně 200 věřících z různých českých farností společně s kněžími i seminaristy. Svou přítomností chtějí podle organizátorů čeští věřící vyjádřit vděčnost odstupujícímu papeži za jeho pontifikát a zároveň mu poděkovat za vřelý vztah, který Benedikt XVI. choval k České republice.

Děkan kardinálského sboru kardinál Angelo Sodano rozešle pozvánky vybraným kardinálům k přípravě volby nového papeže hned následujícího dne. Podle Lombardiho by se k tomuto úkolu neměli sejít dříve než v pondělí. 

Papež si v posledních hodinách ve svém úřadu dělá pořádek v písemnostech. Oficiální dokumenty mají být archivovány a soukromé poznámky si odnese s sebou do svého nového sídla. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)