Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Kardinál Duka se zúčastnil cyrilometodějské konference a setkal se s odstupujím papežem

Ze světa / / Apha / 27. února 2013 21:39
Kardinál Duka se zúčastnil cyrilometodějské konference a setkal se s odstupujím papežem

Kardinál Dominik Duka
Autor: archiv redakce / Vít Luštinec / Christnet

Praha -

Pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka se 25. a 26. února 2013 zúčastnil mezinárodního kongresu s názvem "Svatí Cyril a Metoděj mezi slovanskými národy: 1150 let od začátku misie", který se konal na Řehořově papežské univerzitě a Papežském východním institutu. Mezinárodní konference se konala pod záštitou slovenského kardinála Jozefa Tomka, emeritního prefekta Kongregace pro evangelizaci národů, a arcibiskupa Cyrila Vasiľa, sekretáře Kongregace pro východní církve, kteří jsou zároveň hlavními organizátory.

Organizátoři pozvali na konferenci nejen odborníky na odkaz soluňských bratří, ale také významné teology a představitele katolické církve. Se svým příspěvkem vystoupil předseda Papežské rady pro kulturu kardinál Gianfranco Ravasi, který hovořil o vztahu mezi překladem Písma svatého a rozvojem národních kultur. Svůj pohled na význam sv. Cyrila a Metoděje pro novou evangelizaci představil předseda Papežské rady pro novou evangelizaci Mons. Salvatore Fisichella. O eklezilogické vizi Cyrila a Metoděje ve vztahu k ekumenismu přednášel pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka a o byzantsko-slovanské misii jako o náboženském a politickém fenoménu prof. Richard Čemus.

Kardinál Duka se setká s odstupujím papežem i Čechem ze Švýcarské gardy

Kardinál Dominik Duka se setká s odstupujícím papežem Benediktem XVI. Pražský arcibiskup také 24. února povečeřel s Martinem Holečkem, prvním členem papežské Švýcarské gardy, který je českého původu.

Svůj slib složil Martin Holeček loni 6. května, tedy na den, kdy noví příslušníci gardy skládají své sliby a připomínají si, jak jejich předchůdci v roce 1527 ubránili papeže Klementa VII. před armádou Karla V. Řím byl tehdy vypleněn a tři čtvrtiny všech gardistů zahynuly. Od této doby si papežové trvale drží jednotku gardistů na svou ochranu. Holeček se členem Švýcarské gardy stal jako švýcarský a zároveň český občan. Jeho rodiče pocházející z Českých Budějovic opustili Československo kvůli náboženské perzekuci v roce 1969. Martin se narodil v roce 1989 ve švýcarském Lucernu.

Švýcarská garda se skládá ze 110 mužů. Pro vstup do jednotky je nutné splnit hned několik podmínek. Kandidát musí být Švýcar, svobodný, katolík ve věku mezi 19 a 30 roky s výškou minimálně 174 cm a musí mít ukončenou celou základní službu ve švýcarské armádě a doporučení své farnosti. Ke službě ve Švýcarské gardě patří zajišťovat bezpečnost papeže, střežit vstupy do Vatikánu či chránit kardinálské kolegium při volbě papeže. Jde o nejmenší a nejstarší oficiální armádu na světě. Lidé se často mylně domnívají, že obleky Švýcarské gardy vymyslel Michelangelo. Současná úprava pochází až z roku 1914 a byla inspirována Rafaelovými freskami.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 82)