Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Ústavní soud už dostal všech 16 vyžádaných smluv vlády s církvemi

Domácí zpravodajství / MiH / ČTK / 1. března 2013 12:26
Ústavní soud už dostal všech 16 vyžádaných smluv vlády s církvemi

Brno - Ústavní soud (ÚS) již obdržel všech 16 smluv, které premiér Petr Nečas (ODS) před týdnem podepsal se zástupci církví. Soud si je od vlády vyžádal kvůli rozhodování o předběžném opatření. ČSSD chce, aby soudci zakázali plnění smluv, dokud nerozhodnou o návrhu na zrušení zákona o církevních restitucích. O případném předběžném opatření bude plénum ÚS jednat znovu v úterý, řekl ČTK šéf protokolu ÚS Vlastimil Göttinger.

Soudci přesný obsah smluv neznali, proto si je nechali předložit. Stanovili k tomu třídenní lhůtu, kterou vláda dodržela. Smlouvy poslouží soudci zpravodaji Stanislavu Balíkovi při přípravě podkladů pro zasedání pléna. Podle Göttingera ale nelze předjímat, zda soud v úterý o návrhu na předběžné opatření skutečně nějak rozhodne. Sporné smlouvy se týkají peněžní části církevních restitucí. Vláda je v pátek podepsala s 16 církvemi a náboženskými společnostmi. Jako náhradu za nemovitosti v držení obcí, krajů nebo soukromníků mají církve získat během 30 let 59 miliard korun navýšených o inflaci. 

Sociální demokraté chtěli, aby Ústavní soud zakázal už páteční podpis smluv. Na soud se ale obrátili jen pár hodin před podpisem, a tak se plénum nestihlo včas sejít. Soud v minulých týdnech dostal postupně tři návrhy na zrušení zákona o církevních restitucích. První podala z iniciativy Věcí veřejných skupina senátorů, druhý poslanci ČSSD a třetí zákonodárci KSČM s podporou části sociálních demokratů. Druhý a třetí návrh soud formálně odmítl, bude se věcně zabývat tím prvním. Všichni stěžovatelé však budou účastníky řízení se všemi procesními právy a s možností uplatnit své argumenty.

Soudcem zpravodajem je Balík. Už dříve avizoval, že církevní restituce bude řešit přednostně před jinými kauzami. Rozhodnutí by tak podle vyjádření soudu mohlo padnout v řádu týdnů až měsíců. Celou proceduru by ale mohlo zbrzdit další snížení počtu ústavních soudců. Nyní je jich 12, a kdyby bez náhrady odešel ještě jeden, soud by dočasně přestal přezkoumávat zákony - a tedy i církevní restituce. Doplnění ÚS patří k prvním úkolům budoucího prezidenta Miloše Zemana, jeho návrhy musí schválit Senát.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)