Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Halík zahajuje nový semestr Katolické univerzity v Lovani

Domácí zpravodajství / juml / ČKA / 6. března 2013 7:00

Lovaň (Belgie) - Katolická univerzita v Lovani v Belgii pozvala profesora Tomáše Halíka proslovit slavnostní přednášku na zahájení letního semestru univerzity. Tématem přednášky, která se koná 6. března, je "Odpoledne křesťanství". Christnet.cz o tom informovala Česká křesťanská akademie.

Tomáš Halík konstatuje, že až do počátku moderny křesťanství prožívalo své "dopoledne", čas k vybudování institučních a doktrinálních struktur církve. Nyní se křesťanství v Evropě ocitá v "polední krizi", v níž se vede spor mezi těmi, kdo chtějí stávající podobu těchto struktur za každou zachovat nezměněnu a těmi, kdo požadují jejich radikální změny.

Podle českého teologa existuje třetí alternativa: cesta na hloubku, k spirituálnímu a intelektuálnímu prohloubení víry. Církev by se měla vrátit k ideálu středověké univerzity, která byla společenstvím učitelů a žáků, společenstvím života, učení a modlitby, kde se hledala pravda svobodnou diskusí (vše bylo možné předložit jako otázku k diskusi, "questio disputata") a platila zásada předávat to, co bylo promeditováno (contemplata aliis tradere).

Tomáš Halík se rovněž na lovaňské teologické fakultě účastní semináře o teologii lásky a promluví v belgické katolické televizi o současné situaci a perspektivách náboženství v Evropě.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)