Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Klementinum vystavuje středověké svatováclavské komiksy

Kultura / vlu / ČTK / 7. března 2013 19:26
Klementinum vystavuje středověké svatováclavské komiksy

ilustrační foto: logo ministerstva zemědělství
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Praha - Zásadní díla z období středověku propojená osobností svatého Václava představí prostřednictvím faksimilí a uměleckých kopií výstava Svatý Václav ve středověkém komiksu. Exponáty doplní také zvětšeniny knižních iluminací. Spojení obrazu a textu ve středověkých rukopisech, kde kresby měly velký prostor, inspirovalo autory výstavy k jejich přirovnání k dnešnímu komiksu. Výstava bude od pátku přístupná v pražském Klementinu a potrvá do 13. dubna.

Jejím ústředním exponátem je nová faksimile rukopisu Život svatého Václava, jehož autorem je mistr Matyáš Hutský od Křivoklátu. Původní rukopis daroval roku 1585 malíř Matyáš (Matěj) Hutský od Křivoklátu svému mecenáši a příznivci arcivévodovi Ferdinandovi II. Tyrolskému. Od roku 1936 je ve fondu Rakouské národní knihovny.

Tento malý kodex (33 pergamenových listů, na kterých je 24 obrazů) doplní na výstavě zvětšeniny jeho iluminací a tematicky spřízněné faksimile či umělecké kopie z fondů Národní knihovny i faksimile z produkce vydavatelství ADEVA (Akademische Druck und Verlagsanstalt), které vyrobilo ústřední exemplář výstavy.

Postava sv. Václava byla předmětem slovesného a výtvarného umění od slohu románského až po baroko. Díla středověké orální tvorby sice kromě nečetných stop v rukopisech zcela zanikla, dochováno je však více než 150 svatováclavských památek, literárních legend a jejich odvozenin. Zachovaly se také deskové obrazy, nástěnné malby a knižní iluminace se svatováclavskou tematikou.

Mezi nimi jsou pozoruhodné zejména středověké a renesanční svatováclavské výtvarné epické cykly, které lze podle autorů výstavy považovat za předchůdce komiksu. "Podstatné v obou případech je, že při spojení obrazu a textu je dominantní obraz a nikoli text, který vystupuje většinou jen v podobě popisků; ovšem leckdy i popisky chybějí a vizuálně jsou přítomné pouze obrazy," říká Zdeněk Uhlíř z digitální knihovny rukopisů a historických dokumentů NK.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 46)