Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Schwarzenberg při cyrilometodějských oslavách vyzval k odstupu církve od politiků

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 9. března 2013 14:03
Schwarzenberg při cyrilometodějských oslavách vyzval k odstupu církve od politiků

Karel Schwarzenberg
Autor: TOP09.cz

Praha - Stovky věřících dnes přišly do katedrály sv. Víta na Pražském hradě, kde se konala slavnostní bohoslužba k oslavě 1150. výročí příchodu Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. V den původního svátku ji sloužil plzeňský biskup František Radkovský. Oslavy se zúčastnili i další zástupci Ekumenické rady církví, mimo jiné i pravoslavný metropolita, vladyka Kryštof, který na začátku mše jako dar předal katedrále ikonu svatých věrozvěstů.

Dnešní slavnostní, kterou začal rok cyrilometodějských oslav, zároveň připomněl 1040. výročí založení biskupství v Praze i křest knížete Bořivoje a jeho ženy Ludmily před 1130 lety, který bývá označován za skutečný počátek christianizace českých zemí.

Mše se zúčastnil mimo jiné i vicepremiér Karel Schwarzenberg. Věřícím řekl, aby si zachovali odstup od politiků a státu. Podle něj u nich v dnešní době někdy věřící hledají přílišnou oporu. Zároveň prosil církve, aby dobře spravovaly svůj majetek, který se jim vrátí.

"Varuji vás před tím, zachovejte si, prosím, velmi zdravou distanc od politiků a od státu. Nedělá nám dobře, nám katolíkům, když se příliš přibližujeme státu," řekl ministr zahraničí poté, co ve svém proslovu připomněl nedávný podpis smluv o vyrovnání státu s církvemi. Zároveň věřící v souvislosti s dnešní bohoslužbou řekl, aby hledali poučení nejen v západní, ale i ve východné křesťanské kultuře.

Devátý březen je datem původního svátku, kterým prohlásili arcibiskup Arnošt z Pardubic s císařem a králem Karlem IV. soluňské bratry za patrony zemí Koruny české.

"Světově významné výročí se týká celého našeho státu a společnosti, protože cyrilometodějská mise je spjata jak s vytvořením první církevní provincie, tak s právním konstituováním prvního státního útvaru na naše území. Je proto na místě, aby se české diecéze v hlavním městě státu přihlásily hned na počátku k jeho společnému slavení," řekl na začátku bohoslužby Radkovský.

Vladyka Kryštof daroval ikonu, která vznikla v klášteře u Mariánských Lázní. "Je pro nás ctí a velkou radostí, že můžeme předat ikonu věrozvěstů této katedrále," dodal. Ve své promluvě zároveň apeloval na hodnoty křesťanství, aby je věřící zastávali slovem i svým životem.

Biskup Radkovský při mši připomněl, že se v těchto dnech kardinálové Dominik Duka a Miloslav Vlk připravují ve Vatikánu na konkláve, význam volby nového papeže a páteční inaugurace prezidenta Miloše Zemana. Za správnou volbu nové hlavy katolické církve, nového českého prezidenta i občany, aby "se mezi nimi zahladily propasti sváru uplynulých předvolebních měsíců", se věřící modlili v přímluvách.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)