Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Katolické dívky v Nizozemsku prý byly zneužívány kněžími

Ze světa / vlu / ČTK / 11. března 2013 20:40
Katolické dívky v Nizozemsku prý byly zneužívány kněžími

Nesení kříže, Hieronymus Bosch
Autor: Wikipedia.org

Amsterdam - Katolické dívky v Nizozemsku v jejích domovech i církevních zařízeních zneužívali duchovní. Fyzicky je přitom trýznily a ponižovaly i řádové sestry v domovech pro mladé ženy. Podle agentury AP to oznámila komise, která vyšetřuje zneužívání dětí v katolické církvi v Nizozemsku.

Vyšetřovací komisi, v jejíž čele stojí bývalý starosta Haagu Wim Deetman, založila katolická církev. Už její předběžné závěry z prosince 2011 uvádějí, že na katolických internátních školách bylo v letech 1945 až 2010 vystaveno sexuálnímu zneužívání až 20.000 dětí. Několik desítek tisíc jich pak čelilo zneužívání různého druhu. 
Nynější zpráva týkající se dívek a mladých žen navazuje na studii zaměřenou na zneužívání chlapců. Ti prý na internátních školách sexuálnímu zneužívání čelí velmi často.

Dívky a mladé ženy byly často posílány nejen na internátní školy, ale často také do katolických domovů pro svobodné matky. Stávalo se to v případech, kdy otěhotněly, aniž byly provdány. "V případech fyzického násilí bez sexuálního zneužívání ukazují nové i starší stížnosti primárně na ženské pachatelky, většinou řádové sestry, které pracovaly jako vychovatelky nebo pečovatelky," uvedl v závěrech studie Deetman.

Církev zváží jak obětem pomoci

"V závažných případech sexuálního zneužívání byli pachateli převážně muži," vyvozuje dále Deetman. Komise předala policii jen několik případů, o nichž se domnívá, že jsou stíhatelné. Nizozemská katolická církev a církevní instituce se v reakci na zprávu za delikty omluvily. "Odsouzeníhodní jsou nejen pachatelé, ale i ti, kdo měli zajistit řádný chod domovů a institucí, v nichž byly dívky ubytovány," uznala církev. "Narušování fyzické a duševní integrity jakéhokoli člověka, zvláště pak dětí, je za všech okolností odporné," uvedly dále církevní instituce. Zváží prý, jak lze obětem pomoci.

List NRC Handelsblad v únoru napsal, že církev zatím slíbila vyplatit dohledaným obětem zneužívání dohromady asi 30 milionů eur (zhruba 766 milionů Kč). 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 50)