Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Ve Vatikánu začne volební konkláve

Ze světa / juml / ČTK / 12. března 2013 9:23
Ve Vatikánu začne volební konkláve

Strop sixtinské kaple
Autor: Flickr.com / Thomas van Ardenne / Creative Commons

Vatikán - Ve Vatikánu dnes začíná přísně uzavřené volební shromáždění kardinálů, které vybere nového papeže. K takzvanému konkláve se odpoledne v Sixtinské kapli slavnostně sejde 115 kardinálů mladších 80 let. Všeobecně se neočekává, že by už dnes zvolili nástupce Benedikta XVI., jenž odstoupil na konci února.

Hlava římskokatolické církve musí být zvolena dvoutřetinovou většinou účastníků konkláve. Vatikánský mluvčí Federico Lombardi v pondělí odhadoval, že by jméno nového nejvyššího pontifika mohlo být známo do čtyř dnů od zahájení volby. Ta nemá žádného jasného favorita.

Dnešní pravděpodobné první kolo volby by mělo otestovat, které kardinály lze považovat za papabili, tedy ty, kteří mají šanci se stát papežem. Veřejnost se však o průběhu konkláve nic nedozví, protože volitelé jsou vázáni přísnou mlčenlivostí. Jen kouř z improvizovaného komína nad Sixtinskou kaplí bude signalizovat výsledky hlasování: černý bude znamenat, že kardinálové se zatím nedohodli, zatímco bílý oznámí, že církev opět má papeže.

Ještě před zahájením konkláve se dopoledne kardinálové sejdou ve Svatopetrském chrámu ke mši.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
19%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 42)