Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Muzeum gastronomie ukazuje, jak se kdysi jedlo při konkláve

Ze světa / vlu / ČTK / 12. března 2013 22:46

Praha - Výstavu k volbě papeže, která dnes začala ve Vatikánu, připravilo pražské Muzeum gastronomie. Ukazuje v ní, jak se stravovali kardinálové během konkláve v dobách dávno minulých. Konkrétně od listopadu 1549 do února 1550 při volbě papeže Julia III. ČTK to oznámila kurátorka muzea Nina Provaan Smetanová.

Italský renesanční kuchař Bartolomeo Scappi (1500-1577), který vařil mnoha kardinálům a papežům, totiž tehdy organizoval přípravu pokrmů a zajímal se také o vybavení kardinálských cel - pokojů během volby. Vše si nechal dopodrobna nakreslit, dřevoryty zařadil do své knihy Opera.

"Díky této publikaci, jejíž ilustrace dokládají výstavní panely, mohou zájemci nahlédnout do kuchyně, kde se vařilo pro kardinály, i do jejich pokojů a poznat, v čem se pokrmy tehdy dopravovaly," uvedla kurátorka. Obrázky zachycují dřevěné zásobníky na pokrmy a nosiče vína, tepelně izolované nosiče jídel, nosiče na olej a ocet, nosiče písku na čištění nožů, lapače much a svícen. Další ilustrace ukazuje, jak se jídlo kardinálům předávalo. Během konkláve se připravovalo odděleně a pod dohledem, dopravovalo se v uzavřených nádobách a lahvích.

Sloužící kardinálů předkládali pokrmy pro svého pána ochutnávačům. Ti kontrolovali zdravotní nezávadnost pokrmů, ale i to, zda nejsou kardinálům posílány tajné vzkazy. Když bylo vše v pořádku, jídlo se dalo na talíře. Ke kardinálům se dostávalo pomocí otočných mechanismů ve stěně cel. Ihned poté museli sloužící pod vojenským dohledem odejít.

První zmínka o kuchařském umění Bartolomea Scappiho se objevila v dubnu 1536, kdy zařizoval banket kardinála Lorenza Campeggia pro císaře Svaté říše římské Karla V. Bohatě ilustrovaná kuchařka Opera di Bartolomeo Scappi Maestro dell'Arte del Cucinare vyšla v roce 1570 a Scappi v ní shrnul své celoživotní kuchařské zkušenosti. Obsahuje tisíc receptů, vysvětlení a poučení, popisy kuchařských postupů a kuchařského nářadí.

Scappi v kuchařce uvádí recepty s ingrediencemi dovezenými z Ameriky, které byly do té doby neznámé, popisuje i nové postupy v přípravě jídel. Poprvé tu jsou vyobrazeny jídelní vidličky. Kniha způsobila převrat v renesanční kuchyni. Scappi označil parmazán za nejlepší sýr světa, odhalil tajemství zvětšení velikosti husích jater známých jako foie gras. Doporučoval používat dřevěné nástroje pro míchání delikátních potravin, protože po styku s kovem mohou zhořknout. Pečeně chránil před spálením promaštěným papírem.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)