Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež při první modlitbě Anděl Páně kázal o milosrdenství

Ze světa / juml / ČTK / 17. března 2013 18:24
Papež při první modlitbě Anděl Páně kázal o milosrdenství

Papež František po svém zvolení v roce 2013
Autor: Flickr.com / M. Mazur / catholicchurch.org.uk

Vatikán - Nový papež František dnes poprvé kázal z okna Apoštolského paláce před zhruba stopadesátitisícovým davem věřících a poutníků. Ti nové hlavě církve, hovořící netradičně spatra, uspořádali na Svatopetrské náměstí nadšené ovace.

"Po našem prvním středečním setkání (po zvolení) jsem rád, že vás zdravím v neděli, den Páně, na náměstí, které díky médiím má světové rozměry," řekl František před svou první modlitbou Anděl Páně. Jde o jednu ze základních křesťanských modliteb, která má zřejmě původ ve středověku. Spekuluje se i o tom, že by jejím původcem mohl být František z Assisi, po němž si nový papež vzal jméno.

Ve svém kázání o významu milosrdenství a odpouštění František vyprávěl i příběh, jak se svého času v Buenos Aires divil prosbě o vyzpovídání z hříchů od více než osmdesátileté stařenky. Ale ještě více ho zaskočila moudrost ženy, která mu řekla, že svět by už neexistoval, kdyby Bůh vše neodpouštěl.

"Boží tvář je tváří milosrdného otce, který má stále trpělivost. Trpělivost s každým z nás. Vždy je trpělivý, chápe nás, neúnavně nám odpouští, pokud se k němu obrátíme s kajícím srdcem," řekl papež. "I kdyby naše hříchy byly rudé jako šarlat, boží láska je učiní bílými jako padlý sníh," řekl. Ujistil, že "Bůh se nikdy neunaví nám odpouštět", avšak "problém občas je, že my se unavíme a neprosíme o odpuštění".

Ještě před polední modlitbou se nový papež nečekaně objevil na veřejnosti a zdravil se s poutníky, kteří jej zastihli cestou na nedělní mši do kostelíku svaté Anny u Vatikánu. Agentura Reuters si tak ochranka užila papežova neformálního stylu. Jeho dokladem dnes bylo i to, že František opět nevyužil tradiční papežské limuzíny a přijel obyčejným černým autem.

Zdravil se s lidmi, kterým pak několikrát omluvně ukázal na umělohmotné hodinky na svém zápěstí, že už musí jít na mši. Když bohoslužba skončila, stál před kostelem "jako obyčejný kněz" a zdravil se s každým, kdo vycházel, uvedla agentura Reuters. Než odjel, znovu šel k nelibosti své ochranky zamávat lidem.

Zaplněné Svatopetrské náměstí agentura AFP přirovnala k "testu popularity" nového papeže, který od počátku okouzluje veřejnost a média svou prostotou, vřelostí a smyslem pro humor.

A na rozdíl od svého stydlivého předchůdce Benedikta XVI. se neváhá odchýlit od protokolu, aby s úsměvem žertoval, jako třeba při sobotním setkání s několika tisícovkami novinářů. Svému stylu zůstal věrný i při polední modlitbě, kdy znovu požádal věřící, aby se za něj modlili, a nakonec jim popřál hezkou neděli a dobrý oběd.

"Drazí přátelé, děkuji vám z celého srdce a prosím pokračujte v modlitbách za mne. Papež František," napsal posléze nejvyšší pontifik ve svém prvním příspěvku na mikroblogové síti Twitter. Papežův účet, původně zřízený loni v prosinci Benedikta XVI. a uzavřený po demisi na konci února, znovu ožil zvolením jeho nástupce - první zpráva ale jen hlásala "Habemus papam Franciscum (Máme papeže Františka)".

Řím se potýká se zvýšeným zájmem věřících i turistů od poloviny února, kdy překvapivě oznámil rezignaci bývalý papež Benedikt XVI. Nejprve do Vatikánu mířily statisíce lidí, aby se s odstupujícím papežem rozloučily. Později se Svatopetrské náměstí zaplnilo kvůli konkláve, které novou hlavu církve začalo vybírat v úterý a zvolilo ve středu.

Většina věřících musela dnes jít na modlitbu kilometry pěšky, protože metro bylo kvůli římskému maratónu i papeži uzavřeno, "přesto takové davy Svatopetrské náměstí roky nevidělo", napsal polský server wyborcza.pl., podle kterého si František dokázal získat všechny, nejen horlivé katolíky. "Nehraná přirozenost" nového papeže stále překvapuje", a tak "přinejmenším prozatím se popularita obešla bez kultu," míní server.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)