Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Ve Vatikánu vrcholí přípravy na papežovu intronizaci

Ze světa / juml / ČTK / 18. března 2013 14:18
Ve Vatikánu vrcholí přípravy na papežovu intronizaci

Vatikán - Ve Vatikánu vrcholí přípravy úterní inaugurační mše papeže Františka, který byl do čela katolické církve zvolen před necelým týdnem. Na bohoslužbu na Svatopetrském náměstí vedle desetitisíců věřících zamíří státníci a duchovní z celého světa, celkem se čeká na 150 oficiálních delegací. Do Říma už přijel například americký viceprezident Joe Biden, argentinská prezidentka Cristina Fernándezová či prezident Zimbabwe Robert Mugabe. Česko bude reprezentovat ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Italská metropole přijala řadu bezpečnostních opatření, do kterých se zapojí tisíce policistů včetně odstřelovačů. Ve městě bude omezena doprava, a to včetně letecké. V centru budou operovat i jednotky pyrotechniků a policistů se psy.

Papež František byl do čela katolické církve zvolen 13. března a úřadu se ujal okamžitě, právě inaugurační mše ale slavnostně stvrdí jeho nástup na papežský stolec. Jedním z hlavních bodů ceremonie bude převzetí papežských insignií, prstenu a pallia (štóly, která je součástí liturgického roucha).

Mše ode odehraje pod širým nebem a neprodávají se na ni vstupenky. Bude otevřená všem, kdo bude mít zájem se bohoslužby účastnit. Poutníci budou moci na hlavní vatikánské náměstí přijít už od časných ranních hodin, samotná mše začne v 9:30 SEČ. Na místě budou i věřící z Česka. V úterý poletí z Brna 200 poutníků, na palubě letadla budou také dary, které chce papeži předat arcibiskup Dominik Duka.

Do Říma se už od víkendu sjíždějí hosté z celého světa, mezi nimiž nechybějí duchovní, vrcholní politici či představitelé panovnických dynastií. Mše se zúčastní například německá kancléřka Angela Merkelová, premiéři Francie a Španělska či argentinská prezidentka. Právě Fernándezová se dnes stala vůbec první hlavou státu, kterou nový papež oficiálně přijal. Šlo o symbolické setkání, protože František z Argentiny pochází.

Na inaugurační bohoslužbu se chystá i řada monarchů - například belgický král Albert II. s manželkou Paolou, lucemburský velkovévoda či španělský korunní princ Felipe. Británii bude nejspíše zastupovat princ Charles. Vůbec poprvé v novodobé historii bude na zahajovací mši duchovní vůdce pravoslavných křesťanů, konstantinopolský ekumenický patriarcha Bartoloměj I.

Jména některých hostí ovšem vzbuzují i kontroverze. Nejvíce kritiky vyvolal přílet zimbabwského prezidenta Roberta Mugabeho. Dlouholetý vůdce této africké země je totiž kvůli porušování lidských práv v mezinárodní izolaci a on i jeho blízcí mají na základě sankcí už od roku 2002 zákaz cestovat do USA a EU. Mugabe je katolík a ve Vatikánu byl už v letech 2005 a 2011 - na pohřbu papeže Jana Pavla II. a na jeho blahořečení.

Čínu zase rozezlil ohlášený příjezd tchajwanského prezidenta Ma Jing-ťioua. Peking nezávislost ostrova neuznává.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 46)