Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

O papežově možné návštěvě Velehradu se rozhodne po Velikonocích

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 22. března 2013 16:11
O papežově možné návštěvě Velehradu se rozhodne po Velikonocích

Vlajka Argentiny
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Zlín - Papež František by o své možné návštěvě na červencových oslavách 1150. výročí příchodu věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu na Velehradě mohl zřejmě rozhodnout po Velikonocích. "Vatikán žil inaugurací, teď bude žít Velikonocemi. Věříme, že se poté vyjádří i k návštěvám na další období," řekl dnes novinářům generální vikář Arcibiskupství olomouckého Josef Nuzík. Přípravy cyrilometodějských oslav jdou do finále, účast papeže by jim dodala ještě většího lesku.

"Nepohřbil jsem tu naději. V závěru pontifikátu papeže Benedikta XVI., kdy bylo vidět, že mu sil ubývá, jsem počítal s tím, že se návštěva neuskuteční. Nyní to ale nově ožilo i otevřeností a bezprostředností papeže Františka. Takže si děláme naději, že na pozvání na tak významnou událost, jako je oslava příchodu Cyrila a Metoděje na Moravu, zareaguje svým souhlasem," uvedl Nuzík. Papeže Františka na Velehrad již pozvali kardinálové Dominik Duka a Miloslav Vlk, pozvání mu zaslal i prezident Miloš Zeman a zlínské hejtmanství.

Podle Nuzíka může být překážkou papežovy účasti na Velehradě jeho cesta do brazilského Rio de Janeira, kde by se měl zúčastnit katolických Světových dnů mládeže. Konají se 23. až 28. července. "Bude záležet na tom, kolik bude mít papež sil. Zatím nemá s apoštolskými cestami žádné zkušenosti," uvedl Nuzík. Dodal, že cyrilometodějské oslavy mají lidem připomenout, kde jsou kořeny jich samotných i celého národa. "I dnes se ukazuje, že člověk potřebuje jakýsi řád, má-li být jeho život vyvážený," dodal Nuzík.

K oslavám výročí příchodu soluňských věrozvěstů se chystají akce po celé zemi, výstavy, přednášky, kulturní programy, semináře či konference. Na řadě z nich se podílejí i muzea nebo kulturní domy. Vyvrcholením budou právě červencové Dny lidí dobré vůle a následná hlavní pouť na Velehradě. "Přehledný kalendář všech akcí je zveřejněn na webu www.velehrad.eu," uvedl vedoucí krajského odboru kultury a památkové péče Pavel Macura, který je zároveň sekretářem národní komise k přípravám jubilea.

Pořadatelé očekávají, že na Velehrad dorazí až trojnásobek obvyklého počtu návštěvníků, která za oba hlavní dny pouti dosahuje až 50.000 lidí. Podle starosty obce Stanislava Gregůrka bude zajištěno parkování na obchvatu Starého Města i kyvadlová doprava autobusy na Velehrad. Podobně jako loni pořadatelé využijí i další staroměstské parkoviště u sportovních ploch. Osobní auta se na Velehrad bez speciálního povolení nedostanou.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 50)