Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež odmítl luxusní bydlení v paláci

Ze světa / juml / ČTK / 27. března 2013 13:28
Papež odmítl luxusní bydlení v paláci

Vlajka Argentiny
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Vatikán - Papež František se rozhodl vyměnit velký papežský byt v nejvyšším patře Apoštolského paláce ve Vatikánu za skromný dvoupokojový příbytek. Tímto krokem nejvyšší představitel římskokatolické církve porušil více než sto let starou tradici. Jeho mluvčí podle zpravodajské organizace BBC řekl, že si papež chce vyzkoušet tento prostý způsob života ve společném domě s dalšími kněžími.

Rozhodnutí nebydlet v honosných prostorách paláce potvrdilo už proslulou skromnost nově zvoleného papeže. Už jako buenosaireský arcibiskup se totiž odmítal přestěhovat do biskupského paláce. Kromě toho, že dává přednost skromnějšímu ubytování, je o něm také známo, že si nezřídka sám vaří.

Od nástupu papeže Pia X. na začátku 20. století každý nejvyšší pontifik obýval honosný byt v Apoštolském paláci s více než deseti místnostmi, s prostorami pro personál, s terasou a s výhledem na Řím.

Od svého zvolení papežem ale František žije v prostém dvoupokojovém apartmá ve vatikánském penzionu svaté Marty. To je rezidence hotelového typu, kterou nechal papež Jan Pavel II. upravit vedle baziliky svatého Petra.

Podle vatikánského mluvčího Federika Lombardiho chce nynější hlava katolické církve u svaté Marty setrvat. "Dnes ráno dal svým kolegům kardinálům vědět, že tam s nimi po určitou dobu zůstane," uvedl Lombardi. Zda to bude na dlouho, ale nedokázal říct.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)