Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Soubor výstav v Brně připomene věrozvěsty Cyrila a Metoděje

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 27. března 2013 13:33
Soubor výstav v Brně připomene věrozvěsty Cyrila a Metoděje

Svatí Cyril a Metoděj. Obraz polského malíře Jana Matejky z roku 1885
Autor: Wikipedia.org

Brno - Dobu, život a dílo slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje přibližuje čtveřice výstav v brněnském Paláci šlechtičen. Moravské zemské muzeum (MZM) je připravilo k 1150. výročí příchodu byzantské misie na Velkou Moravu. Návštěvníci si prohlédnou archeologické nálezy, modely staveb a vydají se po stopách cyrilometodějské tradice v hudbě, divadle, literatuře a lidové kultuře. Výstava se veřejnosti otevře ve čtvrtek, potrvá do 29. září.

Soubor výstav zaplnil celý palác. V přízemí jsou fotografie Petra Francána z míst spjatých s Cyrilem, Metodějem a jejich žáky a také výstava o cyrilometodějské tradici v lidové kultuře. Tvoří ji keramika, poutní tisky nebo ojedinělá podmalba na skle zobrazující Bořivojův křest. "Postavy Cyrila a Metoděje žijí v našem kulturním povědomí. K mohutnému oživení tradice došlo v 19. století," uvedla Alena Kalinová z Etnografického ústavu MZM. Připomněla, že Moravané věrozvěsty dlouho znali pod jmény Crha a Strachota.

Hlavní výstavu najdou návštěvníci v druhém patře paláce. Chronologicky mapuje osud věrozvěstů a zároveň i Velké Moravy. Základem expozice jsou archeologické nálezy - od kompletně přenesených hrobů velmožů s výbavou až po drobné mince byzantských císařů a písařské pomůcky, s nimiž žáci věrozvěstů ryli písmena do vosku na dřevěných destičkách. K unikátům patří pozlacené plakety s křesťanskými motivy a bronzový zvon z Bojné na Slovensku.

Historici vyvracejí častý omyl, že Cyril a Metoděj zprostředkovali Moravě první kontakt s křesťanstvím. Už před nimi přicházeli misionáři ze západu. "Samozřejmě ale Morava nebyla zcela křesťanská, přetrvávaly zde starší kulty a rituály. Prezentujeme proto dvojakost v myšlení tehdejších lidí," uvedl archeolog Luděk Galuška. Počátky křesťanství dokumentují první motivy křížů, dokladem pohanského kultu je třeba přívěšek s vyobrazením rohatého boha stád.

Další skupina předmětů sleduje cyrilometodějské stopy v hudbě, divadle a literatuře. Návštěvníci spatří třeba faksimile rukopisu Glagolské mše Leoše Janáčka.

Významné výročí letos připomene řada dalších akcí po celé zemi. Církev pozvala na hlavní červencové oslavy na Velehradě také papeže Františka. Papež se prý rozhodne po Velikonocích.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 82)