Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Stát daroval obci na Tachovsku barokní kostel

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 27. března 2013 15:55

Částkov (Tachovsko) - Kostel svaté Anny, kulturní památku, převedl bezúplatně obci Částkov na Tachovsku Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, řekl ČTK jeho mluvčí Robert Hurt. Raně barokní kostel, postavený kolem roku 1718, obec původně odmítla. "Občané nás ale potom na veřejné schůzi přesvědčili, a tak jsme přistoupili na to, aby ho bohatý stát předal chudé obci," uvedl starosta Pavel Ryba. Podle něj jde o dominantu obce.

"Bude sloužit nadále jako kostel, obřady se tam konají jednou do měsíce a dále na svatby, pohřby a křtiny. Jinak je to ale pro nás železná kráva, protože do něj musíme dát stovky tisíc korun," uvedl Ryba. Staticky i střecha vyhovuje. Obec s 350 lidmi už chce na jaře opravit věž a dodat na ni jednu "cibulku". Do oprav památky mohou jít ročně jen desetitisíce korun. Roční rozpočet vesnice je 3,5 milionu korun a na opravy a investice může vydat mezi 350.000 až 400.000 Kč.

 Částkov, který má sice kulturní dům, bude zřejmě využívat kostel i na kulturní akce. "Podobně jako v naší místní části Pernolec," řekl starosta. Tam kostel funguje díky občanskému sdružení, které ho spravuje a za sedm let existence zajistilo pro Pernolec přes půl milionu korun dotací. Příští měsíc začne oprava střechy kostela za 600.000 Kč, na což dostane 450.000 korun ze zemědělského intervenčního fondu. Starosta proto nyní přesvědčuje lidi, aby založili sdružení také v Částkově, což by pomohlo získávat dotace lépe, než se daří obci.

 Obec se za posledních 20 let rozrostla o více než 50 lidí, zejména díky bytové výstavbě. "V Částkově se postavilo 15 nových domů, v Pernolci šest a jeden v Maršových Chodech," uvedl. Obec má připravený pozemek na menší sídliště, ale nemá peníze na sítě. "Potřebovali bychom dát do vesnic 100 až 120 milionů korun. Ve všech třech obcích kanalizaci, čističku, osvětlení a kilometry komunikací. A rádi bychom vyčistili sedm rybníků a převedli elektřinu a telefon do země," dodal.

Kostel patřil do roku 1945 šlechtickému rodu Windischgrätzů. Poté byl zkonfiskován a jeho vlastníkem se stal stát.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
28%
 
Ne
20%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 39)