Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Výstava v Plzni ukazuje, kam směřovaly zástupy poutníků

Kultura / vlu / ČTK / 4. dubna 2013 18:06

Plzeň - Údajně zázračný pramen s vodou v Milavčích na Domažlicku, který dnes kryje šestiboká kaple, lákal v minulosti procesí poutníků. Jejich zástupy směřovaly také do kostela v Manětíně na severním Plzeňsku, kde byla v úctě socha sv. Barbory nalezená ve staré zasypané studni, nebo třeba k soše Pany Marie Krásenské s Ježíškem v Krásně na Sokolovsku. Nejen tato, ale i další poutní místa a místa takzvané zvláštní zbožnosti ležící na území plzeňské diecéze představuje nová výstava. K vidění je v Muzeu církevního umění plzeňské diecéze.

"Někteří autoři nazývají v nadsázce západ Čech dokonce jako druhou 'Svatou zemi' co do počtu poutních míst a v nich uctívaných milostných obrazů a soch. Zde na výstavě je představeno 48 těch nejvýznamnějších," uvedl autor expozice Luděk Krčmář.

Texty, fotografie a další dokumenty popisují jednotlivá místa, seznamují s jejich historií, příběhem Boží milosti, legendou nebo předmětem úcty. "Představen je i samotný františkánský klášter v Plzni, a to jako významné místo zvláštní zbožnosti. Větší prostor je věnován i poutním místům, jejichž milostné sochy a obrazy je možné zhlédnout v expozici muzea," uvedl Krčmář. Mapování poutních míst se věnuje více než deset let.

Výstava je určena širší veřejnosti, kterou má podnítit k návštěvě daných lokalit, cílem je seznámit návštěvníky s regionálním fenoménem. Zaujmout by mohla i odborníky, tato problematika nebyla dosud soustavněji zpracována.

Expozici v letním refektáři muzea, která potrvá do 2. června, doplňují exponáty ze sbírek Západočeského muzea, které se vztahují k poutním místům a poutím samotným. Také je vysvětlena funkce některých předmětů v životě křesťana. "Jde například o svátostky, poutní obrázky, písně, reprodukce milostných soch a obrazů, obětiny, upomínkové předměty a další," dodal Krčmář.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)