Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Slovácké muzeum připravilo knihu o byzantských věrozvěstech

Kultura / MiH / ČTK / 6. dubna 2013 8:27

Staré Město (Uherskohradišťsko) - Slovácké muzeum v Uherském Hradišti připravilo k letošnímu 1150. výročí příchodu Cyrila a Metoděje na Moravu publikaci Pravdivý příběh byzantských věrozvěstů Konstantina a Metoděje. Knihu dnes slavnostně představilo v Památníku Velké Moravy ve Starém Městě. "Většinou jsou vydávány odborné publikace, my jsme na to šli trochu jinak a více jsme ji zaměřili na veřejnost," řekl ČTK ředitel Slováckého muzea Ivo Frolec.

"Jedná se o čtyřdílnou publikaci, která je zabalena v jednom obalu. Jedna knížečka je faktografická a psaná populárně-naučnou formou. Druhá je román, který se opírá o fakta, ale je psán čtivě, aby lidi bavil. Přidali jsme i něco pro děti, třetí část tak tvoří kreslený komiks. Čtvrtou pak je CD s rozhlasovou nahrávkou pro ty, co už nechtějí číst, ale rádi si to poslechnou," představil obsah knihy Frolec. "Pořád jedeme stejné téma, ale pokaždé ho podáváme jinou formou," dodal ředitel.

Zejména děti by mělo zaujmout také DVD s 3D počítačovou hrou s tematikou církevního areálu v Uherském Hradišti - Sadech a dějin Velké Moravy obecně. Hra se jmenuje Veligrad. Fos-Zoe-Nika. Autory scénáře jsou archeologové Tomáš Chrástek a Michal Hlavica. Díky nim tak na počítačích hráčů ožije jedna z nejvýznamnějších archeologických lokalit na našem území, Sadská výšina, která se stane kulisou pro příběh z dob Cyrila a Metoděje.

Publikace vychází v nákladu 1000 kusů. K dostání je v prodejnách i e-shopu Slováckého muzea. Cena včetně zvukového CD a DVD s počítačovou hrou byla stanovena na 349 korun. K letošnímu 1150. výročí jejich příchodu na Moravu se chystá řada akcí. Oslav vyvrcholí o cyrilometodějské pouti na začátku července, na kterou byl pozván i papež František.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)