Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

ČT: Baptisté definitivně odmítli peníze z majetkového narovnání - Aktualizováno

Domácí zpravodajství / juml / ČTK/juml / 20. dubna 2013 22:30
ČT: Baptisté definitivně odmítli peníze z majetkového narovnání - Aktualizováno

Milan Kern, předseda Výkonného výboru Bratrské jednoty baptistů
Autor: repro ČT/granosalis.cz

Cheb - Bratrská jednota baptistů (BJB) jako jediná z tuzemských církví definitivně odmítla církevní restituce. Už v únoru její zástupci oznámili, že se státem nepodepíšou smlouvu o finančním odškodnění. Dnes rozhodnutí nepřijmout více než 200 milionů potvrdil sjezd, na který se do Chebu sjelo 64 delegátů, uvedla Česká televize. Peníze zůstanou státu.

"Nebudeme ani dodatečně podepisovat smlouvu se státem," řekl ČT předseda výkonného výboru sboru Bratrské jednoty baptistů Milan Kern.

Baptisté, ke kterým se podle ČT hlásí téměř 3000 lidí, mají podle státu nárok na 227 milionů korun. Delegáti ale tvrdí, že částka je příliš vysoká. "Naši bratři, kteří zažili tu dobu, nevnímají, že by se, co se týká majetku, nějaké velké křivdy staly," řekl televizi jeden z delegátů.

Čestí baptisté se po převratu v roce 1989 rozhodli, že jako svobodná církev - na státu zcela nezávislá - odmítnou státní platy duchovních na základě komunistického zákona z roku 1949. Na počátku tohoto století tuto praxi zmírnili, takže některé baptistické sbory i nadále veškerý provoz včetně platů kazatele platí ve své režii, jiné přijímají státní příspěvek na platy kazatelů na základě zmíněného zákona. Vyplývá to z kongregačního zřízení církve, kdy jednotlivé sbory (kongragace) mají vysokou míru autonomie a stejně tak nejvyšším orgánem je demokratické hlasování sborů a jejich svazků, nikoli kazatel či církevní představitel.

Podle serveru Notabene,cz, Hyde Parku českých baptistů, je v současnosti situace ohledně financování baptistických kazatelů následující:

Celkem 25 sborů BJB (60% z celkového počtu), které v roce 2012 pobíralo státní dotace na mzdy duchovních, vykázalo dohromady 39,9 pracovních úvazků. Tyto sbory čítají celkem 1442 členů (60% členské základny BJB), na jeden pracovní úvazek tedy v průměru připadá pouhých 36 členů.

Státní dotace na platy svých kazatelů v roce 2012 nepobíralo 17 sborů (40 % z celkového počtu).

Průměrná velikost sboru BJB je 58 členů. V zóně sborů, které mohou mít do budoucna problém s financováním kazatele (do 50 členů), se v BJB nachází celkem 23 sborů (55% z celkového počtu), dohromady čítajících 28% členské základny BJB.

Je třeba dodat, že únorové hlasování zástupců vedení českých baptistů ohledně odmítnutí církevních restitucí (de facto přenechaných katolickou církví) bylo těsné. Nyní toto rozhodnutí podpořil i nejvyšší orgán církve - Sjezd delegátů (sborů) Bratrské jednoty baptistú.

Všech 16 dalších církví už smlouvu se státem o finančních kompenzacích podepsalo. Církve podle schváleného zákona od státu dostanou nemovitý majetek v hodnotě zhruba 75 miliard korun. Během 30 let jim bude také vyplaceno celkem 59 miliard korun, navýšených o inflaci. Stát naopak církvím postupně přestane hradit platy duchovních ve výši zhruba půldruhé miliardy korun ročně. Opozice zákon kritizuje a podala na něj stížnosti k Ústavnímu soudu.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 82)