Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Olomoucká muzea připomenou příchod věrozvěstů výstavou

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 24. dubna 2013 13:55
Olomoucká muzea připomenou příchod věrozvěstů výstavou

Svatí Cyril a Metoděj. Obraz polského malíře Jana Matejky z roku 1885
Autor: Wikipedia.org

Olomouc - Příchod věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Moravu připomenou Arcidiecézní i Vlastivědné muzeum v Olomouci výstavou, na níž představí výtvarná díla, numismatické exponáty i archeologické nálezy. Expozice s názvem Mezi Východem a Západem/Svatí Cyril a Metoděj v kultuře českých zemí je jednou z nejvýznamnějších akcí připomínajících 1150. výročí jejich mise, řekl ČTK mluvčí Muzea umění Petr Bielesz.

V Arcidiecézním muzeu zabrala expozice Galerii a křížovou chodbu Románského biskupského paláce. "Zhruba 150 exponátů od 30 zapůjčitelů řadíme do několika tematických celků, například život svatého Cyrila a Metoděje, legendy a písemnictví, slovanská liturgie, literární tradice nebo ikonografie a výtvarné umění," přiblížila kurátorka Simona Jemelková.

Mezi nejvýznamnější exponáty patří podle Jemelkové například obraz Křest moravského krále Svatopluka. Dílo barokního malíře Josefa Sadlera pochází ze zaniklé olomoucké kaple svatých Cyrila a Metoděje. Unikátem je také obraz slavného polského malíře Jana Matejka z roku 1885 nazvaný Slowjanom, který Velehradu věnovali polští poutníci, nebo malba od Anny Thořové z roku 1928 pocházející z velehradské baziliky. Návštěvníky zřejmě zaujme i zlacené a drahými kameny osázené kování mešního kánonu z roku 1868.

V muzeu se prezentují také mladší díla inspirovaná cyrilometodějskou tradicí. Jde například o návrh vitráže olomouckého autora Jana Jemelky z roku 2011. Z Itálie se do Olomouce přestěhovalo dílo světoznámého sochaře Ivana Theimera pocházejícího z Olomouce. "Jeho bronzové, více než dvoumetrové dveře s cyrilometodějskými motivy jsou určené pro římský kostel San Clemente," přiblížila kurátorka.

Vlastivědné muzeum na své expozici spolupracovalo s Vědeckou knihovnou v Olomouci. V prostorách Malého sálu najdou návštěvníci podle kurátora Filipa Hradila archeologické nálezy z 9. až 11. století dokumentující nejrůznější stránky života středověkých Slovanů. Hlavní část výstavy v Handkeho sálu tvoří bohatá kolekce medailérské tvorby a knižní kultury. "Představujeme téměř stovku mincí, medailí a vyznamenání z posledních tří století. Tak bohatá a početná kolekce cyrilometodějských ražeb dosud nebyla v Olomouci k vidění," uvedl Hradil. Knižní kulturu zastupují dvě desítky rukopisů a starých tisků z fondů olomoucké Vědecké knihovny. Nechybějí ani unikátní záběry cyrilometodějských poutí z Velehradu.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 47)