Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Českobudějovické biskupství podalo první restituční žádosti

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 29. dubna 2013 15:46

České Budějovice - Českobudějovické biskupství dnes podalo první restituční žádosti. Zatím se týkají majetku zhruba deseti farností. Celkem bude českobudějovické biskupství podávat asi 1000 výzev, řekl ČTK jeho generální vikář Adolf Pintíř.

Mezi první žádosti se dostal například nárok farnosti Nový Rychnov na Vysočině. "Jedná se o pozemek, který jsme chtěli smlouvou o smlouvě budoucí nechat převést na obec," uvedl Pintíř. Další výzva se týká farnosti Křtěnov na Českobudějovicku, která stojí v těsné blízkosti jaderné elektrárny Temelín. "Tady se zase bude řešit problematika stavební činnosti," řekl vikář.

Dnešek pro českobudějovické biskupství podle něj znamená nepatrný začátek v celém procesu církevních restitucí. Biskupství, které spravuje 361 farností v celém Jihočeském kraji, v části Plzeňského kraje a v části Vysočiny, také počítá s tím, že o některých výzvách může rozhodovat až soud.

Podle dřívějších vyjádření pozemkového úřadu by stát mohl církvím vrátit až 30.000 hektarů zemědělské půdy. Lesy ČR blokují pro restituce asi 142.000 hektarů lesních pozemků, což je asi 11 procent lesů, na kterých hospodaří. Podle pozemkového úřadu by se mohlo církvím vrátit takřka 900 budov a staveb, z nichž více než 300 představují zemědělské objekty. Restituce se vztahují také asi na 120 bytových domů, tři kláštery, stejný počet zámků a několik set rybníků.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)